Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Een overzicht van alle kosten

22 november 2018, Gepubliceerd door .
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Het is een onderwerp waarbij veelal een dubbelzinnig gevoel overheerst, enerzijds wil je niet met het overlijden bezig zijn maar anderzijds is het verstandig om het een en ander te regelen met een overlijdensrisicoverzekering in het geval van overlijden en zodoende je nabestaanden zonder financiële zorgen achter te laten. Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk? Het is lastig om een ‘bedrag aan het overlijden’ te koppelen, toch hebben verzekeraars dat gedaan. Hierbij dan ook een overzicht van alle kosten van een overlijdensrisicoverzekering.

  1. Kosten van een overlijdensrisicoverzekering
  2. Gemiddelde kosten van een overlijdensrisicoverzekering
  3. Kosten hypotheek en overlijdensrisicoverzekering
  4. Kosten Belastingdienst en een overlijdensrisicoverzekering

De verschillende kosten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

De verschillende kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn te onderverdelen in 3 soorten kosten, namelijk de kosten van de verzekeraar (premie), afsluitkosten en onderhoudskosten.

Kosten van de verzekeraar

Verzekeraars bieden een overlijdensrisicoverzekering aan. Een verzekering waarbij de nabestaanden een van tevoren bepaald bedrag ontvangen indien onverhoopt de verzekerde of verzekerden komen te overlijden. Voor deze dekking vraagt de verzekeraar een premie aan de verzekeringnemer of verzekeringnemers. Met deze premie wordt onder andere de uitkering van het verzekerd bedrag, winst, marketingkosten, productiekosten en overige kosten gedekt voor de verzekeraar.

Deze factoren hebben invloed op de premiebepaling door de verzekeraar en daarom kunnen de kosten nogal verschillen tussen de verzekeraars. Het is daarom altijd verstandig om een vergelijkingssite te gebruiken voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Je hebt dan de kosten en polisvoorwaarden van vele verzekeraars in een handig overzicht beschikbaar.

Afsluitkosten

Je hebt de keuze om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten via een tussenpersoon of bij de verzekeraar zelf. Welke optie je ook kiest, je betaalt afsluitkosten voor het in orde maken van je overlijdensrisicoverzekering. De afsluitkosten zijn vaak eenmalig en worden gevraagd omdat de werkzaamheden voor het afsluiten van je overlijdensrisicoverzekering in het begin het hoogst zijn.

Zo moet onder andere je aanvraag technisch en medisch gekeurd worden, ingevoerd worden in een online omgeving (extranet) en wordt er een polis opgemaakt en toegestuurd.

Ik zie je al denken.. Waarom zou ik de verzekering bij een tussenpersoon afsluiten als het ook direct bij de verzekeraar kan?
Ten eerste omdat een tussenpersoon een onafhankelijke schakel is tussen de verzekeraar en jou. Zo fungeren wij van Geencentteveel.nl als vergelijkingssite voor overlijdensrisicoverzekeringen en ook als tussenpersoon indien je kiest om een verzekering via ons af te sluiten.

Ten tweede bieden lang niet alle verzekeraars hun producten direct aan en kiezen zij er bewust voor om gebruik te maken van een tussenpersoon. Ook verschillen de afsluitkosten bij elke verzekeraar en is het soms voordeliger om de verzekering via een tussenpersoon af te sluiten.

Lees meer over de lage afsluitkosten van Geencentteveel.nl voor een overlijdensrisicoverzekering.

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten voor een overlijdensrisicoverzekering komen bijna niet meer voor, althans niet onder deze noemer. Natuurlijk zit is er ook een klein deel van de premie gereserveerd voor de onderhoud van de verzekeringen. Bij onderhoud kun je denken aan het muteren van je verzekering of de controle of de dekking nog wel toereikend is voor een andere (gezins)situatie).

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering gemiddeld

De gemiddelde kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn lastig te bepalen omdat er een aantal factoren op de premie van je verzekering meespelen. Zo wordt de premie beïnvloed door het verzekerd bedrag, de looptijd, het aantal verzekerde(n), de leeftijd van de verzekerde(n) en of de verzekerde(n) roken of niet.

De gemiddelde kosten voor een ouder persoon zijn hoger dan voor een jonger persoon. Verzekeraars schalen het risico hoger in naarmate je ouder wordt. Zo wordt ook je rookgedrag als een bepalende factor beschouwd voor je gezondheid en wordt verlangt de verzekeraar een hogere premie.

Lees meer over roken en de overlijdensrisicoverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering per maand of per jaar betalen

Je hebt de keuze om een overlijdensrisicoverzekering per maand of per jaar te betalen. Zoals bij andere verzekeringen wordt er bij de overlijdensrisicoverzekering vaak geen korting gegeven als je kiest om de premie per jaar te betalen.

Overlijdensrisicoverzekering per maand of per jaar betalen

Het is dus puur afhankelijk van de situatie of je de premie per maand of per jaar voldraagt. Onze klanten kiezen er bijna altijd voor om de premie per maand te betalen.

Kosten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek

Bij een hypotheek verlangt de hypotheekverstrekker vaak dat er een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten alvorens de hypotheek daadwerkelijk wordt verstrekt. De overlijdensrisicoverzekering moet verpand worden aan de hypotheekverstrekker. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker het verzekerd bedrag van je overlijdensrisicoverzekering krijgt uitgekeerd indien de verzekerde(n) met een koopwoning komen te overlijden.

Kosten van een overlijdensrisicoverzekering en een hypotheek

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek verschillen vaak weinig met de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering die niet is bestemd voor een hypotheek. De eerder besproken factoren zijn belangrijker voor het bepalen van de kosten.

De Belastingdienst als kosten bij een overlijdensrisicoverzekering

We hebben het tot nu toe vooral gehad over de kosten voor het verzekeren voor overlijdensrisico. Echter zijn er ook kosten als de overlijdensrisicoverzekering tot uitkeren komt. De Belastingdienst pikt dan een graantje mee in de vorm van de erfbelasting. De begunstigde(n) die de uitkering ontvangen, moeten belasting betalen over de uitkering. Het is verstandig dat je de begunstigde(n) hiervan op de hoogte stelt.

Als blijkt dat de uitkering laag is, dan verleent de Belastingdienst coulance en geven een vrijstelling af. De begunstigde(n) hoeven de uitkering bij de aangifte niet op te geven. Ga de hoogte van de vrijstellingen over de afgelopen jaren na op de site van de Belastingdienst.

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Of heb je nog vragen over de kosten van een overlijdensrisicoverzekering? Stel deze dan gerust als reactie op dit artikel.

Lees ook


Gecategoriseerd in :


1 reactie

  • Suzan says:

    Begrijp ik het goed dat het slim kan zijn om de hypotheekverstrekker op te geven als begunstigde ook al is de overlijdensrisicoverzekering niet verplicht door de hypotheekverstrekker, om te voorkomen dat je partner erfbelasting betaalt als het tot uitkering komt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.