Samen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Doe je dat op 1 of op 2 polissen?

23 februari 2016, Gepubliceerd door .
Een overlijdensrisicoverzekering op 1 of 2 levens afsluiten?

Je bent geïnteresseerd om samen met je partner een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten om zo elkaar te voorzien van een eenmalige uitgekeerd bedrag als één van jullie onverhoopt komt te overlijden.

Op deze manier voorkom je dat jij of je partner met grote lasten wordt opgezadeld en niet de financiële mogelijkheden heeft om deze lasten op te vangen.

Er zijn twee manieren om een overlijdensrisicoverzekering op elkaars leven af te sluiten:

  1. Jullie sluiten een overlijdensrisicoverzekering op één polis af
  2. Jullie sluiten allebei een eigen overlijdensrisicoverzekering af

Maar wat is nou handig om te doen? Dit artikel moet duidelijkheid geven over het maken van de juiste keuze voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Een overlijdensrisicoverzekering op één polis

Als je je samen op één polis verzekert,eindigt de overlijdensrisicoverzekering zodra één van beide partners,binnen de looptijd van de polis, overlijdt. De polis keert ook maar één keer het verzekerde bedrag uit als beide verzekerden gelijktijdig komen te overlijden.

Het verzekerde bedrag van de polis wordt aan de begunstigde uitgekeerd. Als je overlijdensrisicoverzekering niet aan een hypotheek is gekoppeld, dan zijn de standaard begunstigden van de uitkering meestal directe familieleden zoals kinderen of erfgenamen. Lees meer over begunstiging van de overlijdensrisicoverzekering.

De voordelen van deze optie is dat de premie meestal lager voor één polis met twee verzekerden is en dat je maar één keer de afsluitkosten aan je verzekeraar of tussenpersoon betaalt. Een andere voorwaarde is wel dat jullie beiden hetzelfde verzekerde bedrag voor jullie overlijdensrisicoverzekering kiezen.

Jullie nemen beide een eigen overlijdensrisicoverzekering

Als één partner binnen de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering overlijd ontvangt de nabestaande het verzekerde bedrag en de polis eindigt. De polis van de andere partner blijft gewoon doorlopen. Dat kan belangrijk zijn als je kinderen hebt en financiële zekerheid wenst te behouden.

Een groot voordeel is dat de financiële zekerheid behouden wordt, maar je betaalt per per saldo over beide overlijdensrisicoverzekeringen meer premie. En je betaalt 2 keer afsluitkosten aan je verzekeraar of tussenpersoon. Bij Geencentteveeel.nl krijg je korting op de afsluitkosten van een tweede overlijdensrisicoverzekering.

Denk aan premiesplitsing bij een overlijdensrisicoverzekering op twee levens

Je maakt gebruik van premiesplitsing, ook wel kruislingse premiebetaling, als je wilt voorkomen dat je bij een uitkering van jullie overlijdensrisicoverzekering belasting (successierecht) over het verzekerde bedrag moeten betalen. Er is in deze situatie namelijk geen sprake van een erfenis.

Premiesplitsing kan alleen toegepast worden door samenwonenden, geregistreerde partners met partnerschapsvoorwaarden en personen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. Lees op de volgende pagina meer over premiesplitsing van een overlijdensrisicoverzekering.

Vergelijk de overlijdensrisicoverzekering op beide manieren

De premie kan soms lager uitvallen als je voor beide verzekerden apart de premie uitrekent en bij twee verschillende verzekeraars de overlijdensrisicoverzekering afsluit. Maar meestal is samen op één polis de voordeligste keuze. Je kunt beide manieren op Geencentteveel.nl vergelijken en voor jullie situatie zien welke de meest voordelige manier van verzekeren is.