Hoe te besparen op je autoverzekering? 6 handige tips om nog meer te besparen op je autoverzekering (incl. stappenplan)

12 januari 2017, Gepubliceerd door .
Tips om te besparen op je autoverzekering

Leestijd: 6 minuten

Ben je in het bezit van een auto? Dan heb je ook een autoverzekering afgesloten of ben je bezig met het afsluiten van een autoverzekering. Een autoverzekering is in Nederland namelijk verplicht als je een auto hebt. Een auto is ook een kostbaar bezit, want je betaalt benzinekosten, wegenbelasting en de premie voor een autoverzekering. Gelukkig kan je door het toepassen van deze x handige tips besparen op je autoverzekering.

 1. Autoverzekering vergelijken en controleren
 2. 10% korting
 3. Premie in andere termijnen betalen
 4. No-claim korting behouden
 5. Kies de juiste dekking
 6. Is een aanvullende dekking nodig?
 7. Stappenplan: besparen op je autoverzekering

Tip 1 om te besparen: Autoverzekering vergelijken en check wat deze tegenwoordig kost

Er wordt wel eens gezegd: ‘Zodra je met je nieuwe auto de garage uit rijdt, daalt de auto direct in waarde.’ Deze gezegde heeft in een bepaalde mate ook betrekking op de premie van verzekeringen. De premie van verzekeringen veranderen namelijk constant en dat geldt zeker voor de premie van een autoverzekering. Dat komt mede door nieuwe verzekeraars of autoverzekeringen maar ook door de prijzenoorlog tussen de bestaande verzekeraars. Premieverlagingen op autoverzekeringen worden doorgaans door verzekeraars doorgevoerd.

Daarom is het dan ook aan te raden om eens per jaar of in ieder geval eens per 2 jaar opnieuw de autoverzekering te vergelijken en zo te checken of je kunt besparen op je huidige autoverzekering. Het kost je meestal maar een paar minuten van je tijd en overstappen is in een handomdraai gedaan. Bij sommige verzekeraars moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van één maand.

Heb je nog niet eerder een autoverzekering gehad?

Het is natuurlijk ook mogelijk dat een autoverzekering nog niet nodig is geweest omdat je geen auto bezat. Ook dan is het aan te raden om de autoverzekering te vergelijken zodat je zeker weet dat je het beste aanbod voor het verzekeren van je auto krijgt.

Sluit je een autoverzekering direct op de website van een verzekeraar af, dan is de kans groot dat je een te hoge premie gaat betalen. Tenzij je natuurlijk toevallig op de website van de goedkoopste verzekeraar terecht bent gekomen, maar de kans is daartoe klein gezien het aanbod van autoverzekeringen.

Tip 2 om te besparen: 10% korting op je autoverzekering via Geencentteveel.nl

Alle beetjes helpen om de financiële autolasten te drukken, daarom hebben wij met de alle verzekeraars in onze vergelijking afspraken gemaakt zodat wij je 10% korting op een autoverzekering kunnen aanbieden. De premie inclusief de korting zie je direct terug als je de autoverzekering vergelijkt.

10 procent korting op je autoverzekering bij Geencentteveel.nl De korting is permanent, dus je profiteert van deze korting zolang je autoverzekering bij ons loopt. Ook als je overstapt naar een andere autoverzekering die wij op onze website aanbieden.

Tip 3 om te besparen: Overweeg om de premie van je autoverzekering per kwartaal, per half jaar of per jaar te betalen

Wij zien bij het overgrote deel van onze klanten terug dat zij de premie voor een autoverzekering per maand betalen. Dat heeft natuurlijk grote voordelen zoals overzichtelijkheid en het niet hoeven betalen van een enorm bedrag. Toch is het lucratief als je de financiële middelen hebt om de premie per kwartaal, per half jaar of per jaar te betalen. De verzekeraars rekenen de volgende kortingen per betaaltermijnen:

 • Per jaar: 6% korting op de premie;
 • Per half jaar: 3% korting op de premie;
 • Per kwartaal: 2% korting op de premie.

Betaal je als voorbeeld € 35,- per maand voor je autoverzekering, dan bespaar je € 25,20 per jaar op de premie ((35*12)*0,06).

Besparen op je autoverzekering door per kwartaal, per half jaar of per jaar te betalen

Tip 4 om te besparen: Behoud je no-claim korting bij het rijden van schade met je auto

Maak niet bij elke schade gebruik van je autoverzekering. Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: ‘Maar Nick, dat klinkt als tegenstrijdig advies?’. En dat is natuurlijk een logische gedachtegang omdat je een autoverzekering afsluit voor dekking bij het rijden van schade met je auto.

De meeste autoverzekeringen werken met een no-claim korting (ook wel bonus/malus-ladder). Bij het melden en uitkeren van schade op je autoverzekering val je in dit geval terug op de bonus/malus ladder, dat betekent dat je een lagere no-claim korting op je opgebouwde schadevrije jaren krijgt toegekend. Hierdoor ga je dus weer meer premie voor je autoverzekering betalen.

Als het een kleine schade betreft dan is het in sommige gevallen beter om het schadebedrag zelf te betalen en geen gebruik te maken van de autoverzekering om zo je no-claim korting niet te verliezen. Heb je een autoverzekering zonder no-claim korting? Dan kan je altijd gebruik van je autoverzekering maken.

Tip 5 om te besparen: Wees bewust bij het kiezen van de dekking van je autoverzekering

Bij een autoverzekering heb je de keuze uit 3 soorten dekkingen, WA (Wettelijke aansprakelijkheid), WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. De premie wordt hoger als de de dekking beter is (Het duurst bij WA + Volledig Casco). Om de juiste dekking voor je autoverzekering te kiezen is de leeftijd van je auto een goede richtlijn om te gebruiken. Je kunt de volgende richtlijnen per dekking hanteren, is je auto:

 • 0 t/m 4 jaar, kies dan voor WA + Volledig Casco (Ook wel WA + All Risk);
 • 5 t/m 9 jaar, kies dan voor WA + Beperkt Casco (Ook wel WA plus);
 • 10 jaar of ouder, kies dan alleen voor WA.

Natuurlijk is het kiezen van de dekking vooral ook heel persoonlijk. Als je bijvoorbeeld liever volledig gedekt bent ongeacht de hoogte van de premie, dan kan je in ieder geval voor een volledige dekking kiezen. Gelukkig biedt dit artikel genoeg andere tips om te besparen op je autoverzekering.

Tip 6 om te besparen: Ga na of je een aanvullende dekking bij een autoverzekering nodig hebt

Je kunt de dekking van je autoverzekering uitbreiden met de volgende aanvullende dekkingen:

Een veelvoorkomende verwarring is dat onze klanten de ongevallen inzittendenverzekering meeverzekeren omdat zij denken dat medepassagiers anders niet onder de dekking vallen. Echter vallen medepassagiers onder de WA-dekking en deze zijn dus altijd verzekerd. Bespaar op je autoverzekering door alleen voor deze dekking te kiezen als je de bestuurder van je auto extra wilt verzekeren bij een ongeval met je auto.

Heb je al een rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking? Dan hoef je rechtsbijstand niet aanvullend te verzekeren op je autoverzekering

Heb je al een rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking afgesloten? Dan is een aanvullende dekking met rechtsbijstand op je autoverzekering onnodig, want je bent dan dubbel verzekerd. Bespaar dus op de premie door alleen voor deze dekking te kiezen als je nog geen rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking hebt afgesloten.

Bonustip om te besparen: Bespaar ook op een tweede vervoersmiddel

Als je in het bezit bent van een tweede vervoersmiddel zoals een motor of scooter, laat dan niet de kans liggen om ook op dit vervoersmiddel te besparen. Ook vo
or verzekeringen als de scooterverzekering of motorverzekering geldt dat je er goed aan doet om deze verzekeringen periodiek te vergelijken. Lees verder ook het volgende artikel met nog meer besparingstips voor je scooterverzekering.

Stappenplan: Besparen op je autoverzekering

Maak gebruik van de onderstaande stappen plan om gemakkelijk te checken of je kunt besparen op je autoverzekering.

 1. Pak de huidige polisblad van je autoverzekering erbij;
 2. Start met het vergelijken van de autoverzekering;
 3. Vul alle gegevens in en zet de premie van het polisblad af tegen de premie op de website;
 4. Kom je goedkoper of beter uit? Stap dan over (soms met een opzegtermijn van 1 maand) of sluit de autoverzekering online af;
 5. Na acceptatie ontvang je het polisblad per direct in je inbox;
 6. Indien nodig zeg je de oude autoverzekering pas op zodra je het nieuwe polisblad in bezit hebt.

Ken je ook iemand die kan besparen op zijn autoverzekering?

Ga naar Facebook en tag je familie, vrienden of kennissen met een dure autoverzekering die ook wel goedkoper kan.

En heb jij verder nog besparingstips voor een autoverzekering? Ik hoor ze graag in een reactie op dit artikel.


Tags : , ,

Gecategoriseerd in :


6 reacties

 • J.A.Huisman says:

  Ik wil een schade laten repareren van circa 1.000 euro. Dit is geen eigen schuld schade. Door toedoen van andere auto veroorzaakt. Centraal Beheer wil dit vergoeden als in instem met premievrrhoging van 52 euro naar 86 euro. Ik vind dit onjuist. Vraag: Als ik hiermee instem en direct na schadeherstel overstap naar WA Plus. Kan dit?

  • Nick Brendel says:

   Bedankt voor je reactie, heer of mevrouw Huisman.

   Onze specialist autoverzekeringen geeft het volgende antwoord op je vraag: Centraal Beheer kan de no-claim niet verlagen als zij de autoschade kunnen verhalen op de tegenpartij. Zij verhogen de premie alleen als zij de schade niet kunnen verhalen. Is de schuldige tegenpartij bekend?

   Het verhogen van de dekking van je autoverzekering (bijv. WA naar WA Plus) is altijd mogelijk. Het verlangen van de dekking kan meestal alleen per hoofdpremievervaldatum.

   Bij het overstappen van verzekeraar neem je helaas terugval aan opgebouwde schadevrije jaren mee vanwege de schadeclaim. Hierdoor levert een overstap waarschijnlijk weinig premievoordeel op tenzij de verzekeraar in zijn geheel een goedkopere autoverzekering verkoopt.

 • Marie van Loon says:

  Een inzittendenverzekering is een manier om te besparen. Maar als bestuurder heb je deze toch juist nodig? Inzittenden vallen wel onder je WA verzekering maar wanneer je als bestuurder bijvoorbeeld invalide raakt dan komt de vergoeding toch altijd uit de inzittendenverzekering?
  (https://www.promovendum.nl/blog/inzittendenverzekering-nodig-niet). Ik heb om deze reden een inzittendenverzekering afgesloten.

  • Nick Brendel says:

   Beste Marie,
   een inzittendenverzekering is zeker aan te raden. Zoals je zelf al aangeeft, wordt een extra vastgesteld bedrag aan de bestuurder van de auto uitgekeerd als de bestuurder door toedoen van een ongeluk blijvend invalide raakt. Mocht de bestuurder onverhoopt komen te overlijden, dan keert de inzittendenverzekering een vastgesteld bedrag aan de nabestaanden uit.

   Als je motief voor een inzittendenverzekering is om je medepassagiers extra te verzekeren, dan is dat overbodig en tevens zonde van de extra premie die je moet betalen.

 • Lauren de Bruijn says:

  Zeer nuttige tips! ik heb net een auto gekocht en natuurlijk wil ik nu een goede verzekering ervoor kiezen. Nu ga ik een advies van dit artikel volgen en verschillende services vergelijken. Hopelijk zal ik straks iets geschikts vinden!

 • Petra says:

  Nuttige tips, ik heb inderdaad bij mijn nieuwe auto ook de afweging gemaakt of ik allrisk verzekerd wilde zijn of iets anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.