Alles wat je over je verzekeringen en de Belasting moet weten in 1 artikel

21 juni 2017, Gepubliceerd door .
Lees alles over je verzekeringen, de belasting en de belastingdienst

Belasting.. Het woord heeft een negatieve connotatie in de beleving van het volk. Niet zo gek ook want je betaalt het nagenoeg over elk product en dienst die je afneemt. Zo is dat ook niet anders bij verzekeringen.

Belasting op verzekeringen komen in een aantal soorten en maten om de hoek kijken. Ook per verzekeringssoort bestaan er verschillende soorten belastingen. In dit artikel wil ik een volledig overzicht van alle bestaande belastingen in de verzekeringswereld geven, zodat je weet welk deel van je premie naar de overheid via de Belastingdienst gaat.

  1. Belastingdienst in het kort
  2. Assurantiebelasting 2017
  3. Verzekeringen fiscaal aftrekbaar
  4. Wegenbelasting
  5. Verzekeringen, belasting en Geencentteveel.nl

De Belastingdienst in het kort

Wikipedia vertelt het volgende over de belastingdienst: ‘De Belastingdienst is in Nederland belast met het heffen en innen van belastingen en het maakt onderdeel uit van het Ministerie van Financiën. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het inzamelen van de inkomsten van de overheid. Uit deze inkomsten worden algemene voorzieningen betaald, zoals wegen, scholen en bepaalde uitkeringen (bijstand, toeslagen, kinderbijslag).’

Hoeveel assurantiebelasting betaal je over een verzekering?

Je kunt het al in het woord lezen en het is tevens de meest voorkomende belasting op verzekeringen. Je betaalt assurantiebelasting over nagenoeg alle verzekeringen die jij hebt afgesloten. De assurantiebelasting is een vast percentage en komt bovenop de premie die je per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar voor een verzekering betaald.
Door de assurantiebelasting betaal je altijd belasting voor je verzekeringen

Assurantiebelasting 2017

De assurantiebelasting bedraagt ook in 2017 21% over de netto premie van de verzekeraar. Dit percentage geldt al vanaf 1 januari 2013 en is door de overheid bepaald. Besluit de overheid dat de 21% assurantiebelasting te hoog of te laag is, dan heeft een aanpassing invloed op de hoogte van de premie van je verzekeringen. Verzekeraars zullen zich hierbij aan de regels van de Belastingdienst moeten houden.

Een voorbeeld van het berekenen van de assurantiebelasting op je autoverzekering

Bedraagt de netto premie voor je autoverzekering bijvoorbeeld € 10,- per maand, dan komt er nog 21% assurantiebelasting bovenop. Dan kom je uit op een bruto premie van € 12,10 per maand.

Over een aantal verzekeringen betaal je geen assurantiebelasting

Er zijn een aantal verzekeringen in Nederland die zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. Je betaalt er dus geen belasting over. Een aantal van deze belastingvrije verzekeringen zijn:

Als de overheid in de toekomst besluit dat de verzekeringen niet meer belastingvrij mogen worden verkocht, dan heeft dit invloed op de premie van je reeds afgesloten verzekeringen en eventueel de verzekeringen die je in de toekomst gaat afsluiten. In de praktijk komt dit echter sporadisch, al dan helemaal niet, voor.

Hoe zit het met de btw en verzekeringen?

Verzekeringen en financiële diensten zijn door de overheid meestal vrijgesteld van btw (belasting over toegevoegde waarde). Hieronder vallen verzekeringen en diensten door tussenpersonen en handelingen in verband met betalingsverkeer.

Dat verzekeringen worden vrijgesteld van btw is eigenlijk een wassen neus. Hiervoor in de plaats is de assurantiebelasting gekomen. Het betalen van belasting komt ongeveer op hetzelfde neer met het verschil dat het alleen een andere naam heeft gekregen.

Sommige verzekeringen zijn aftrekbaar van de belasting

Bij verzekeringen zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de woonlastenverzekering heb je als consument de keuze om de belasting van de premie van je verzekering fiscaal af te trekken. Je kunt bij het invullen van je belastingopgave de betaalde premie voor deze verzekeringen opgeven en de Belastingdienst rekent automatisch uit welk deel van de premie je uiteindelijk terugkrijgt.

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers krijg je het volledige betaalde belasting over de premie terug, maar bij een woonlastenverzekering (ook wel werkloosheidsverzekering genoemd) werkt dit anders.

De premie voor een woonlastenverzekering is opgebouwd uit een deel arbeidsongeschiktheid en, indien je daarvoor gekocht hebt, een deel werkloosheid. Hierbij is het alleen mogelijk om het deel arbeidsongeschiktheid fiscaal af te trekken.

Het fiscaal aftrekken van je verzekering heeft één grote maar..

Als je besluit om de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering en/of woonlastenverzekering fiscaal af te trekken, dan moet je er rekening mee houden de dat de uitkering over deze verzekeringen wel wordt belast door de overheid.

Dat komt doordat verzekeraars verplicht zijn om loonheffing (inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet) in te houden op periodieke uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid.

Echter is de premie voor het werkloosheidsdeel bij de woonlastenverzekering niet aftrekbaar en daarom is de uitkering in het geval van werkloosheid altijd belastingvrij.

Belasting voor het bezit van een voertuig: de wegenbelasting

je betaalt wegenbelasting voor onderhoud aan het wegennet
De wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting) is een belasting die je betaalt als je in het bezit bent van een voertuig. De overheid gebruikt de wegenbelasting om het wegennet in Nederland te onderhouden.

Ben je in het bezit van één of meerdere van de volgende voertuigen? Dan betaal je verplicht wegenbelasting.

  • Personenauto;
  • Bestelauto (ondernemer, particulier of gehandicapt);
  • Motor;
  • Aanhangwagen;
  • Kampeerauto;
  • Caravan, vouwwagen of woonwagen;
  • Autobus;
  • Rijdende winkel;
  • Handelaarskenteken.

De kostenopbouw van de wegenbelasting voor jouw voertuig wordt onder andere bepaald door:

  • het soort voertuig;
  • de provincie waar je woont;
  • de brandstof (benzine, diesel, aardgas etc.);
  • het gewicht van je voertuig.

Op de website van de Belastingdienst reken je gemakkelijk uit hoeveel de wegenbelasting voor jouw voertuig bedraagt.

Bepaalde voertuigen zijn van de wegenbelasting vrijgesteld

Je hoeft niet voor alle voertuigen wegenbelasting te betalen in Nederland, ook al maak je gebruik van de openbare weg. Voertuigen zoals een bromfiets, scooter, brommer of scootmobiel zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Natuurlijk moeten ook deze voertuigen wel minstens met een verplichte WA-verzekering worden verzekerd.

Ook voertuigen zoals de motorrijtuigen van de politie en brandweer, een ambulance, een vuilniswagen, een dierenambulance, een straatveger en de meeste voertuigen die ten minste 40 jaar geleden voor het eerst zijn gebruikt zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Verzekeringen vergelijken, de belasting en Geencentteveel.nl

Op onze website Geencentteveel.nl kun je allerlei verzekeringen vergelijken op premie en polisvoorwaarden, waaronder de autoverzekering, scooterverzekering en de motorverzekering. Wij hebben bij de bouw van deze vergelijkingsmodule besloten om de premies transparant aan je te tonen, dat betekent dat de altijd voorkomende assurantiebelasting maar bijvoorbeeld ook onze provisie in de premies zijn verwerkt. Zo weet je direct hoeveel je periodiek voor je verzekering betaalt.