Nog een reden om te stoppen met roken. Verzekeraars met een overlijdensrisicoverzekering belonen niet-rokers.

26 januari 2016, Gepubliceerd door .
Stop met roken en bespaar op je overlijdensrisicoverzekering

De cijfers liegen er niet om. Roken is in Nederland één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Volgens ikwilstoppenmetroken.nu sterft bijna de helft van alle rokers in Nederland door het gevolg van roken. Om dit in cijfers uit te drukken, Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen rokers. Van deze groep sterven er ongeveer 2 miljoen aan de gevolgen van roken.

Op jaarbasis sterven er ongeveer 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Hieronder staat een tabel met een overzicht van aandoeningen door roken.
Overzicht van rookaandoeningen bij rokers

Hopelijk geven deze cijfers al genoeg stof tot nadenken om stoppen met roken te overwegen, maar ook voor je verzekeringen is het van invloed op de premie als je stopt met roken. Verzekeraars belonen verzekerden met een overlijdensrisicoverzekering als zij niet roken of meer dan 2 jaar gestopt zijn met roken.

Update 01-03-2019: Sommige verzekeraars geven geen niet-rokerskorting meer af als je overlijdensrisicoverzekering reeds loopt

Op het forum van Radar is een discussie ontstaan over het geven van niet-rokerskorting als je tijdens de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering stopt met roken.

Een aantal verzekeraars, waaronder AEGON, hebben in hun polisvoorwaarden opgenomen dat zij geen niet-rokerskorting geven indien de verzekerde tijdens de looptijd van de ORV stopt met roken en dit langer dan 2 jaar doet.

Het is niet heel gek dat jij, als verzekerde, deze voorwaarde niet leest bij het afsluiten van een verzekering. Desalniettemin willen wij je bij het afsluiten van een ORV aanraden om de polisvoorwaarden in ieder geval op dit onderdeel goed door te nemen.

De overlijdensrisicoverzekering in een notendop

Een overlijdensrisicoverzekering kan je om verschillende redenen nodig hebben, als financieel vangnet voor je nabestaanden of als je hypotheekverstrekker eist dat je een overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek koppelt.

Je overlijdensrisicoverzekering is niet anders dan dat je een kapitaal verzekert, dat uit keert als je komt te overlijden. De hoogte van het verzekerd kapitaal, de looptijd van de verzekering zijn van invloed op de premie, maar ook je gezondheid bepaalt een deel van de premie. Als we bij de overlijdensrisicoverzekering over gezondheid spreken, dan is dat te herleiden naar je algemene gezondheid zoals lengte, gewicht en of je een roker of niet-roker bent.

De beloning voor niet-rokers bij een overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeraars belonen je in de vorm van een lagere premie als je een niet-roker bent of als je langer dan 2 jaar bent gestopt met roken. Bij een willekeurige vergelijking van onzeoverlijdensrisicoverzekering is te zien dat verzekeraars bijna 50% meer premie berekenen als je een roker bent.

Als je op onze website een vergelijking van de overlijdensrisicoverzekering maakt, dan moet je opgeven of je een roker, recent bent gestopt of niet –roker bent. Onze rekenmodule houdt rekening met jouw situatie en je ziet op het resultaatscherm gelijk de bijbehorende premie per verzekeraar.

Je hebt een overlijdensrisicoverzekering en je stopt met roken

Als je al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten en je rookte ten tijde van het afsluiten van deze verzekering, dan heeft de overlijdensrisicoverzekeraar het rokerstarief berekend.

Als je tijdens de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering stopt, moet je dit direct aan je verzekeraar doorgeven. Afhankelijk van je verzekeraar wordt het niet-rokerstarief na 2 of 3 jaar niet roken berekend. Zoals eerder genoemd bespaar je tot 50% aan premie per betaaltermijn.

De termijn wanneer een verzekeraar het niet-rokerstarief berekend staat in de polisvoorwaarden van je overlijdensrisicoverzekering.

Je hebt een overlijdensrisicoverzekering en je begint (weer) met roken

Als je al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten en je rookte niet ten tijde van het afsluiten van deze verzekering, dan heeft de overlijdensrisicoverzekeraar het niet-rokerstarief berekend.

Als je dan (weer) begint met roken, dan ben je verplicht om je verzekeraar te informeren dat je rookt. Dit heeft natuurlijk consequenties voor je premie in de vorm van een verhoging. Als je je verzekeraar niet op de hoogte te stelt, is dat onverstandig. Als de overlijdensrisicoverzekeraar bij je onverhoopte overlijden erachter komt dat je rookte, dan zal de verzekeraar dit op de uitkering korten. Je nabestaanden zijn hiervan dus de dupe.

De overlijdensrisicoverzekering vergelijken met en zonder rokers-tarief

Op onze website vergelijk je de overlijdensrisicoverzekering met en zonder het rokers-tarief. Geef in de vergelijking aan of je een roker of niet-roker bent en je ziet direct welke premie per verzekeraar bij jouw situatie hoort. In het detailscherm zie je per verzekeraar wat de termijn is waarop je in aanmerking komt voor het niet-rokerstarief.

Rook je en overweeg je te stoppen of heb je dit al eens geprobeerd? Waarom is het stoppen met roken wel of niet gelukt? Laat het ons in een reactie weten.