Wat kost een scooterverzekering?

1 november 2016, Gepubliceerd door .
Wat kost een scooterverzekering, bromfietsverzekering of brommerverzekering precies?

De kosten van een scooterverzekering, ook wel een bromfietsverzekering of een brommerverzekering genoemd, zijn voor elke situatie anders. Er zijn namelijk een aantal factoren die de kosten van een scooterverzekering bepalen. Op een aantal van deze factoren, zoals je leeftijd of woonplaats, heb je geen invloed maar voor andere factoren kan je het zo goedkoop of duur maken als je wilt. In dit artikel verdiepen we ons op de opbouw van de kosten van een brommerverzekering. Heb je interesse in tips om te besparen? Lees dan ook onze artikel over 5 tips om te besparen op je scooterverzekering.

Inhoud artikel

 1. Factoren kosten scooterverzekering
 2. Kosten WA scooterverzekering
 3. Kosten WA + Diefstal scooterverzekering
 4. Kosten WA + All Risk scooterverzekering
 5. Overzicht kosten scooterverzekering

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een scooterverzekering?

De kosten van een scooterverzekering worden door de volgende factoren beïnvloed:

 • Je leeftijd;
 • Je woonplaats (postcode);
 • Soort bromfiets en bouwjaar;
 • De dekking van je scooterverzekering;
 • Het aantal opgebouwde schadevrije jaren;
 • Of er sprake is van een jongste bestuurder;
 • Aanvullende verzekeringen;
 • Cataloguswaarde van je brommer.

Leeftijd
De leeftijd van de jongste bestuurder is bepalend voor de premie van een scooterverzekering. Meestal is de jongste bestuurder dezelfde persoon als de verzekeringsnemer. Als dat niet het geval is, dan is het belangrijk om altijd de jongste bestuurder op te geven.

De kosten van een scooterverzekering voor een 16-jarige zijn veel hoger dan de kosten van een scooterverzekering voor iemand van middelbare leeftijd. Dat komt omdat de verzekeraars het risico van een 16 jarige bestuurder hoger inschatten dan het risico van een oudere bestuurder. De premies van een bromfietsverzekering zijn tot de 23 jarige leeftijd het hoogst, daarna stabiliseren de kosten enigszins.

Woonplaats
Op basis van je postcode bepaalt de verzekeraar waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in de stad? Dan zijn de kosten voor een brommerverzekering hoger dan wanneer je in een rustige omgeving woont. Ook in dit geval acht de verzekeraar het risico van het gebruik van je brommer in de stad hoger dan in een rustige omgeving.

Soort bromfiets en bouwjaar
De kosten voor een het soort bromfiets is ook een factor. Het verzekeren van een scooter is over het algemeen kostbaarder dan het verzekeren van een snorfiets. Dit is mede afhankelijk van de bouwjaar van het voertuig. Een oudere scooter is goedkoper dan een splinternieuwe scooter te verzekeren. Bekijk hier een overzicht van welke soorten bromfietsen en scooters van belang bij het afsluiten van een scooterverzekering.

Waarde van je brommer
De waarde van je brommer of scooter, ook wel cataloguswaarde genoemd, wordt onder andere bepaald door het soort bromfiets en de bijbehorende bouwjaar. De cataloguswaarde is het bedrag dat je bromfiets waard was toen deze nieuw uit de fabriek kwam. Met deze waarde wordt de premie voor een scooterverzekering bepaald. Logischerwijs stijgt de premie van een scooterverzekering als de cataloguswaarde van je scooter hoger is.

Waarde van extra accessoires en slot
De totale waarde van je bromfiets kan worden verhoogd als je de bromfiets voorziet van extra accessoires zoals een muziekspeler. Samen met het slot heb je de mogelijkheid om deze objecten mee te verzekeren. Besluit je dit te doen, dan stijgt de totale waarde van je bromfiets en dat heeft ook weer invloed op de totale kosten van je bromfietsverzekering.

Schadevrije jaren
Een aantal verzekeraars geven een korting als je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een schadevrije jaar toegekend. Dit is alleen van toepassing als je al eerder een brommerverzekering hebt gehad. Met een royementsverklaring bewijs je hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Een royementsverklaring wordt eenmalig door de verzekeraar van je vorige bromfietsverzekering verstrekt. Je nieuwe scooterverzekeraar kan zo direct zien hoeveel korting je krijgt op basis van je schadevrije jaren. Een verzekeraar maakt bij deze berekening gebruik van een bonus/malus-ladder.

Dekking scooterverzekering
De dekking van een scooterverzekering is in 3 opties te onderverdelen:

 • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid). Deze dekking is verplicht voor scooterbezitters;
 • WA + Diefstal (ook wel WA + Beperkt Casco);
 • WA + All Risk (ook wel WA + Diefstal en aanrijding).

De dekkingen zijn opties omdat je als klant zelf kunt kiezen met welke dekking jij je scooter verzekerd. Hoe beter de dekking, des te hoger de premie voor een bromfietsverzekering zal zijn. Dit is het beste aan te tonen met behulp van een aantal voorbeelden.

Wat kost een WA scooterverzekering?

De kosten voor een WA scooterverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Zodra je in het bezit bent van een scooter of brommer, dan ben je in Nederland verplicht om je in ieder geval met WA te verzekeren. Zo draag je ervoor zorg dat onverhoopte schade aan een tegenpartij wordt vergoed door je verzekeraar.

Soort bromfiets Bromfiets (tot 45km) Snorfiets
Dekking WA WA
Merk/type PUCH P1 50 BERINI DOLCEVITA 50
Bouwjaar 2005 2014
Waarde brommer NVT NVT-
Je leeftijd 26 41
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 3 0
Verzekeraar Unigarant REAAL
Premie WA 6,34 per maand *
19,02 per kwartaal *
38,04 per half jaar *
76,08 per jaar *
4,95 per maand *
14,85 per kwartaal *
29,70 per half jaar *
59,40 per jaar *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je scooterverzekering bij Geencentteveel.nl.

Wat kost een WA + Diefstal scooterverzekering?

De kosten van een WA + Diefstal scooterverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Over het algemeen is het verstandig om een dekking tegen diefstal te kiezen als je een nieuwe bromfiets of brommer hebt en/of als je in een gebied woont waar voertuigen gemiddeld vaker worden gestolen.

Soort bromfiets Bromfiets (tot 45km) Snorfiets
Dekking WA + Diefstal WA + Diefstal
Merk/type PUCH P1 50 BERINI DOLCEVITA 50
Bouwjaar 2005 2014
Waarde brommer € 2.500,- € 1.250,-
Je leeftijd 26 41
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 3 0
Verzekeraar ENRA Unigarant
Premie WA + Diefstal 24,91 per maand *
74,73 per kwartaal *
149,46 per half jaar *
298,92 per jaar *
9,01 per maand *
27,03 per kwartaal *
54,06 per half jaar *
108,12 per jaar *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je scooterverzekering bij Geencentteveel.nl.

Wat kost een WA + All Risk scooterverzekering?

De kosten van een WA + All Risk scooterverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Wil je ook de schade aan je eigen scooter of bromfiets vergoed krijgen? Dan vult een WA + All Risk dekking deze wens in. Deze dekking is zeker het overwegen waard als je een (splinter)nieuwe scooter of brommer hebt gekocht en/of als je weinig ervaring op het rijden van een bromfiets hebt. Zelfs bij een WA + All Risk dekking krijg je niet altijd vergoed, lees in het volgende artikel meer over algemene uitsluitingen op je scooterverzekering.

Soort bromfiets Bromfiets (tot 45km) Snorfiets
Dekking WA + All Risk WA + All Risk
Merk/type PUCH P1 50 BERINI DOLCEVITA 50
Bouwjaar 2005 2014
Waarde brommer € 2.500,- € 1.250,-
Je leeftijd 26 41
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 3 0
Verzekeraar ENRA ASR Verzekeringen
Premie WA + All Risk 35,21 per maand *
105,63 per kwartaal *
211,26 per half jaar *
422,52 per jaar *
14,69 per maand *
44,07 per kwartaal *
88,14 per half jaar *
176,28 per jaar *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je scooterverzekering bij Geencentteveel.nl.

Aanvullende verzekeringen
Je kunt de dekking van je brommerverzekering uitbreiden met zogeheten aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen bieden een specifieke dekking welke niet door de standaard dekkingen van een brommerverzekering wordt gedekt. Deze aanvullende verzekeringen zijn een verhaalservice en ongevallen opzittendenverzekering.

De kosten van je brommerverzekering worden door het meeverzekeren van deze aanvullende verzekering vanzelfsprekend hoger, maar vaak is het de moeite waard om deze extra kosten op de koop toe te nemen.

De kosten van een scooterverzekering in één overzicht

Door het vergelijken van een verzekering krijg je het productaanbod van nagenoeg alle aanbieders in één handig overzicht te zien. Alle kosten van de verzekeraar en eventueel een tussenpersoon staan transparant weergegeven. Op Geencentteveel.nl zie je na het vergelijken de kosten van een bromfietsverzekering bij EAG, ENRA, ASR, Klaverblad, London, REAAL en Unigarant in één overzicht weergegeven. Zo weet je zeker dat er geen goedkoper of beter alternatief voor het verzekeren van je scooter of je brommer online wordt aangeboden.