“Een opgevoerde scooter moet in de toekomst sneller in beslag worden genomen” aldus BOVAG

26 april 2016, Gepubliceerd door .
Is je scooter opgevoerd? Dan wordt je scooter misschien direct in beslag genomen

Als het aan de brancheorganisatie BOVAG ligt dan worden opgevoerde scooters, snorfietsen of bromfietsen voortaan sneller in beslag genomen en moet je voertuig een APK-keuring ondergaan. Deze stellige positionering van BOVAG komt tot stand doordat zij concluderen dat het opvoerprobleem van scooters nauwelijks te bestrijden is.

Een opgevoerde scooter krijgt de WOK-status

In juli 2014 werden nieuwe maatregelen om opgevoerde scooters, snorfietsen of bromfietsen te bestrijden doorgevoerd. Wordt je gepakt met een opgevoerde scooter? Dan wordt je kentekenbewijs door de politie ingevorderd en doorgegeven aan de RDW voor herkeuring (WOK = Wachten Op Keuren). Je mag zonder geldig kentekenbewijs geen gebruik maken van de openbare weg. Het is de bedoeling dat je scooter naar de originele status wordt teruggebracht en opnieuw wordt (goed)gekeurd alvorens het kentekenbewijs weer wordt vrijgegeven. Hierbij komen de kosten van de keuring voor de rekening van de bestuurder of eigenaar.

Toch vindt BOVAG dat deze maatregelen niet voldoen en dat een opgevoerde scooter gewoon in beslag moet worden genomen. BOVAG pleit voor een APK-keuring op scooter als men systematisch wilt kunnen controleren of een scooter voldoet aan de wettelijke eisen.

Ondanks harde afspraken is het opvoeren van je scooter gemakkelijk gedaan

De VVD en PvdA hebben als standpunt dat het opvoeren van scooters een halt wordt toegeroepen. De PvdA heeft zelfstandig onderzoek gedaan en ondervonden dat ook BOVAG-leden hun scooters gewoon opvoeren. Dit werd door BOVAG eerder nog ontkend. BOVAG heeft naar aanleiding van het onderzoek haar leden nogmaals op het hart gedrukt dat medewerking aan het opvoeren van een scooter niet wordt gedoogd.

De PvdA benaderde 96 scooterdealers telefonisch met de vraag of het mogelijk was langs te komen om een scooter te laten opvoeren. Bij 74 procent bleek dit geen enkel probleem. Slechts 18 procent weigerde pertinent mee te werken.

,,Ik viel echt van mijn stoel af toen ik deze uitslag zag,” vertelt Kamerlid Duco Hoogland. ,,Het blijkt zelfs voor BOVAG-bedrijven vaak geen enkel probleem om voor een paar tientjes van je scooter een levensgevaarlijk racemonster te maken.”

Hoe hard mag je scooter rijden?

Een snorscooter (blauwe kentekenplaat) mag wettelijk niet harder rijden dan 25 kilometer per uur en een bromscooter (gele plaat) niet
sneller dan 45 kilometer per uur. De snelheid van nieuwe scooters wordt vaak ‘begrensd’, zodat ze aan de Nederlandse maatstaven voldoen. Opvoeren is feitelijk het verwijderen van de begrenzende onderdelen.

Heb je je scooter opgevoerd? Dan ben je niet gedekt als je brokken maakt!

We hebben vorige week 5 standaarduitsluitingen op je scooterverzekering besproken. Eén van deze standaarduitsluitingen op je scooterverzekering is het opvoeren van je scooter. Dat wil zeggen dat je niet bent gedekt als je brokken maakt met een opgevoerde scooter, ook al heb je een scooterverzekering afgesloten.

Kortom, het opvoeren van je scooter, snorfiets en bromfiets is ten zeerste af te raden! Je riskeert dat je een boete krijgt, je kentekenbewijs wordt ingenomen, geen dekking hebt als je schade of een ongeluk veroorzaakt en dat je scooter in de toekomst waarschijnlijk zonder pardon wordt ingenomen.

Heb je al een scooterverzekering of heb je nog een scooterverzekering nodig?

Op Geencentteveel.nl kan je de scooterverzekering vergelijken op premie en polisvoorwaarden. Na het invullen van een paar gegevens, zie je bijvoorbeeld direct wat de uitsluitingen en beperkingen van elke soort scooterverzekering is.

Ook als je al een scooterverzekering hebt, is het de moeite waard om eens opnieuw een vergelijking te maken. Wij bieden een korting op onze scooterverzekeringen aan en vaak kan je daardoor veel besparen op je huidige scooterverzekering.


Gecategoriseerd in :


1 reactie

  • wally says:

    Het wordt tijd dat er in nederland
    eens net als in duitsland een rijbewijs komt voor lichtte motorfiets tot 80 km en dat je met je auto rijbewijs een 125 cc mag rijden
    hoezo eenheid in Europa .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.