Wat kost een rechtsbijstandverzekering? (inclusief 3 besparingstips)

12 juli 2017, Gepubliceerd door .
Wat kost een rechtsbijstandverzekering en andere kosten

De kosten van een rechtsbijstandverzekering zijn voor elke situatie anders. Er zijn namelijk een aantal factoren die de kosten van een rechtsbijstandverzekering bepalen.

Inhoud artikel

 1. Factoren kosten rechtsbijstandverzekering
 2. Voorbeeld kosten rechtsbijstandverzekering
 3. 3 besparingstips rechtsbijstandverzekering
 4. Overzicht kosten rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering in het kort

Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je jezelf van professionele juridische hulp bij een breed scala aan conflicten of geschillen. Een rechtsbijstandverzekering is opgebouwd uit verschillende modules zoals Consument, Inkomen en Werk, Wonen, Verkeer en Vermogen. Elke module staat voor een groep conflictsoorten. Voor de module Consument ben je altijd verzekerd als je een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. De overige modules kun je optioneel meeverzekeren indien deze voor jouw persoonlijke situatie of dat van jouw gezin relevant is.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een rechtsbijstandverzekering?

hulp bij geschillen en conflicten met een rechtsbijstandverzekering
De kosten van een rechtsbijstandverzekering worden door de volgende factoren beïnvloed:

 • Je leeftijd;
 • Je woonplaats (postcode);
 • De rechtsbijstandmodules;
 • Je gezinssituatie.

Leeftijd
Je leeftijd is van invloed op de hoogte van je premie. Bij de rechtsbijstandverzekering weegt de factor leeftijd iets minder zwaar op de premiestelling dan bij andere verzekeringen zoals een overlijdensrisicoverzekering waarbij de premie significant stijgt naarmate je ouder wordt.

Je woonplaats (postcode)
Ook je woonplaats is in geringe mate van invloed op de hoogte van de premie van je rechtsbijstandverzekering. En ook bij je woonplaats geldt dat deze zwaarder telt bij andere verzekeringen zoals de scooterverzekering en de autoverzekering omdat verzekeraars een hoger risico toekennen aan mensen die veel in de randstad rondrijden dan erbuiten.

rechtsbijstandmodules
De meeste rechtsbijstandverzekeringen zijn uit 5 dekkingen (ook wel rechtsbijstandmodules genoemd) opgebouwd. Deze dekkingen bepalen voor een groot deel de hoogte van de premie voor een rechtsbijstandverzekering. Je hebt de volgende modules:

 • Consument (basis): recht op juridische hulp bij conflicten met diensten en instellingen;
 • Werk en inkomen: recht op juridische hulp bij conflicten met je werkgever of uitkeringsinstantie;
 • Wonen: recht op juridische hulp bij conflicten bij de aankoop of bouw van je huis;
 • Verkeer: recht op juridische hulp bij conflicten als verkeersdeelnemer;
 • Vermogen: recht op juridische hulp bij conflicten met effectenbemiddelaars, vermogensbeheerders en de fiscus.

Lees meer over de 5 rechtsbijstandsdekkingen.

Hoe meer dekkingen je op je rechtsbijstandverzekering afsluit, hoe hoger de premie zal zijn.

Gezinssituatie
Een rechtsbijstandverzekering baseert de hoogte van de premie op de volgende 4 gezinssituaties:

 • Alleenstaande zonder kinderen;
 • Alleenstaande met (inwonende) kinderen;
 • Gezin zonder kinderen;
 • Gezin met (inwonende) kinderen.

Hoe groter het gezin, des te hoger de premie zal zijn. Natuurlijk is het anderzijds weer een voordeel dat de premie door meerdere personen kan worden betaald.

Voorbeelden van wat een rechtsbijstandverzekering kost

Op onze website Geencentteveel.nl kun je de rechtsbijstandverzekeringen van meerdere verzekeraars op kosten en voorwaarden met elkaar vergelijken. Om je een idee te geven over wat een rechtsbijstandverzekering kost, tonen wij hieronder een paar voorbeeldberekeningen van deze kosten.

Rechtsbijstandverzekering Grondslagen
Dekking Consument, Inkomen en Wonen
Gezinssituatie Gezin zonder kinderen
Leeftijd 30 jaar
Postcode 1058EA
Verzekeraar Unigarant Klaverblad
Kosten 17,06 per maand * 19,96 per maand *

* Dit is een indicatieve kostenopgave. De kosten zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je rechtsbijstandverzekering bij Geencentteveel.nl.

Rechtsbijstandverzekering Grondslagen
Dekking Consument, Wonen en Verkeer
Gezinssituatie Alleenstaande zonder kinderen
Leeftijd 50 jaar
Postcode 5587AZ
Verzekeraar Klaverblad Nationale-Nederlanden
Kosten 9,25 per maand * 12,37 per maand *

* Dit is een indicatieve kostenopgave. De kosten zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je rechtsbijstandverzekering bij Geencentteveel.nl.

De 3 beste tips om de kosten van een rechtsbijstandverzekering te drukken

3 tips om te besparen op je rechtsbijstandverzekering

 • Heb je al rechtsbijstand als aanvullende dekking bij je autoverzekering afgesloten? Dan is het vaak niet nodig om de dekking ‘Verkeer’ ook nog op je rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Of kies bij het vergelijken voor de dekking ‘Verkeer zonder motorrijtuig’;
 • Zijn je kind(eren) uitwonend voor hun studie? In dat geval zijn je kinderen gewoon meeverzekerd onder jouw rechtsbijstandverzekering. Het is zonde dat je kind of kinderen extra kosten maken doordat zij zelf een rechtsbijstandverzekering afsluiten;
 • Profiteer van de exclusieve korting bij Geencentteveel.nl op de kosten van alle rechtsbijstandverzekeringen. Wij leveren een deel van onze beloning in om deze korting voor onze klanten mogelijk te maken.

De kosten van een rechtsbijstandverzekering in één overzicht

Door het vergelijken van een rechtsbijstandverzekering krijg je het productaanbod van nagenoeg alle aanbieders in één handig overzicht te zien. Alle kosten van de verzekeraar en eventueel een tussenpersoon staan transparant weergegeven. Op Geencentteveel.nl zie je na het vergelijken de kosten van een rechtsbijstandverzekering bij onder andere Klaverblad, Nationale-Nederlanden, Unigarant, ASR en Generali in één overzicht weergegeven.

Je weet zeker dat je de goedkoopste en beste optie krijgt te zien als je de rechtsbijstandverzekering vergelijkt dan als je de kosten alleen bij één aanbieder bekijkt.

Externe kosten bij een rechtsbijstandverzekering

Externe kosten hebben niks met de werkelijke kosten voor de rechtsbijstandverzekering zelf te maken, maar zijn toch handig om te benoemen omdat externe kosten een belangrijk onderdeel van de rechtsbijstandverzekering zijn.

Externe kosten zijn kosten die de verzekeraar voor een zaak betaalt aan externe partijen zoals de kosten van een advocaat en experts maar ook het vergoeden van de proceskosten. Externe kosten worden lang niet bij elke verzekeraar volledig vergoed.

De kosten die de verzekeraar zelf maakt worden altijd en onbeperkt vergoed.