Besparen op je overlijdensrisicoverzekering? 5 handige tips

12 december 2016, Gepubliceerd door .
Tips besparen overlijdensrisicoverzekering

Leestijd: 6 minuten

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is voor de meeste mensen een verzekering waar je geen omkijken naar hebt als je deze eenmaal hebt afgesloten. Dat is zonde!

Verzekeraars passen hun premies continu aan. Alleen al om deze reden is het een gemiste kans om niet uit te zoeken of je op je overlijdensrisicoverzekering kunt besparen. Daarnaast geef ik nog een aantal handige bespaartips voor je overlijdensrisicoverzekering.

Ik begin met een aantal tips om te besparen als je al een overlijdensrisicoverzekering ooit hebt afgesloten. Daarna zal ik een aantal tips geven als je nog geen overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten.

  1. Overlijdensrisicoverzekering checken en vergelijken
  2. Overlijdensrisicoverzekering en huidige situatie
  3. Jij en/of je partner rookten
  4. Nog geen ORV? Altijd vergelijken
  5. Maak bewuste keuzes

Tip 1: Vergelijk je overlijdensrisicoverzekering weer eens en check wat deze tegenwoordig kost

Je overlijdensrisicoverzekering checken en bekijk of je kunt besparen
Zoals ik al eerder vertelde passen verzekeraars de premies van hun overlijdensrisicoverzekeringen continu aan. Meestal houdt dit in dat zij hun premies verlagen om te kunnen blijven concurreren met andere verzekeraars. Dat is natuurlijk voor alle consumenten een positieve ontwikkeling. Zo hebben in 2016 Dazure, Generali, Klaverblad en Legal & General de premies van hun overlijdensrisicoverzekering verlaagd. TAF is zelfs gestopt met één van haar overlijdensrisicoverzekeringen (ACE) en heeft een nieuwe overlijdensrisicoverzekering (iptiQ) op de markt gebracht om op premie te kunnen blijven concurreren.

Een grote kanttekening is echter dat alleen nieuwe klanten profiteren van deze prijsverlagingen. Als je ooit al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, dan blijf je vaak het tarief betalen waarvoor je de ORV destijds hebt afgesloten. Daarom is het een gemiste kans als je niet even de tijd vrijmaakt om je huidige overlijdensrisicoverzekering te vergelijken met de hedendaagse premies. Zeker als je de overlijdensrisicoverzekering meer dan 2 jaar terug hebt afgesloten. Met je polisblad bij de hand zie je binnen 5 minuten wat de hedendaagse premie van een ORV in jouw situatie is.

Overstappen en oversluiten van je overlijdensrisicoverzekering

Hopelijk heb ik je overtuigd om op zijn minst even te kijken of je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering. Is dat het geval? Dan onderneem je actie door te overstappen en je overlijdensrisicoverzekering te oversluiten van verzekeraar. Hoe je gemakkelijk een overstap regelt, lees je in het artikel overstappen van overlijdensrisicoverzekering.

Toch zijn er een aantal situaties waarbij het overstappen van ORV niet aan te raden is en je beter bij je huidige verzekeraar kunt blijven:

  • als je de verzekering in het afgelopen jaar hebt afgesloten;
  • als je ouder dan 55 jaar bent;
  • als je een chronische ziekte of medische aandoening hebt.

In de bovenstaande gevallen bespaar je meestal niet op een ORV. Het is zelfs mogelijk dat je duurder uit bent omdat de verzekeraar een toeslag op de premie rekent als je ‘ouder’ bent of aan een chronische ziekte of medische aandoening leidt.

Zoals bij het oversluiten van elke verzekering van toepassing is, gooi je geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Dat wil zeggen dat je pas je oude overlijdensrisicoverzekering opzegt als je de polisblad van je nieuwe overlijdensrisicoverzekering in bezit hebt.

Tip 2: Past je overlijdensrisicoverzekering nog wel bij je huidige levenssituatie?

Heb je een overlijdensrisicoverzekering meer dan 2 jaar terug afgesloten? Dan is het nuttig om na te gaan of de ORV nog wel bij je huidige levenssituatie past. Wellicht is er bijvoorbeeld iets in je gezins- of arbeidssituatie verandert.

Je gezinssituatie is veranderd

Een partner gevonden terwijl je overlijdensrisicoverzekering al een tijdje loopt
Er is een partner of er zijn kinderen in je leven gekomen, dan is een overlijdensrisicoverzekering wel het laatste waar je dan aan denkt. Toch zou je niet willen dat zij met financiële problemen achterblijven als jij onverhoopt komt te overlijden. Je sluit samen met je partner 1 of 2 overlijdensrisicoverzekeringen gemakkelijk af.

Sta daarnaast ook stil bij de hoogte van de uitkering. Voldoet deze nog wel in de nieuwe gezinssituatie?

Een verbeterde arbeidssituatie of andere financiële meevallers

Als je vermogen door de jaren heen in positieve zin is veranderd (bijvoorbeeld door een verbeterde arbeidssituatie), dan is het wellicht niet meer nodig om het verzekerd kapitaal van destijds met een overlijdensrisicoverzekering te verzekeren. Ook als je schulden zijn verlaagd, bijvoorbeeld doordat je een groter deel van je hypotheek hebt afbetaald, is het nuttig om het oversluiten van een ORV te overwegen.

Tip 3: Was jij en/of je partner een roker?

Rookte jij en/of je partner toen jullie de overlijdensrisicoverzekering afsloten? Dan betalen jullie ook de ‘rokers’-premie voor de ORV. Als jij en/of je partner inmiddels langer dan 24 maanden gestopt zijn met roken, dan is het verstandig om dit direct bij je huidige overlijdensrisicoverzekeraar te melden. De meeste verzekeraars brengen vanaf dat moment het niet-rokerstarief voor de overlijdensrisicoverzekering in rekening. Lees meer over roken en de overlijdensrisicoverzekering.

Rook jij en/of je partner nog steeds? Bekijk dan het volgende, leuke filmpje van het Trimbos met 10 voordelen van stoppen met roken (naast het besparen op je overlijdensrisicoverzekering):

Geen overlijdensrisicoverzekering? Tip 4: Altijd vergelijken!

Om kort het belang van een overlijdensrisicoverzekering te bespreken. Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit indien de verzekerde(n) onverhoopt komen te overlijden en de nabestaande(n) zodoende de openstaande schulden kunnen voldoen, bijvoorbeeld het afbetalen van een hypotheek of een andere lening.

Het klinkt als een open deur, maar de grootste besparing begint met het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen. Verzekeraars bepalen hun premie op basis van veel verschillende factoren, zoals de leeftijd van de verzekerde, het verzekerd kapitaal, de looptijd van de ORV enzovoorts. Voor elke doelgroep bepalen verzekeraars of zij daarvoor een voordelige ORV aanbieden.

Delta Lloyd kan bijvoorbeeld voordelig zijn voor verzekerden tussen de 20 en 30 jaar met een verzekerd kapitaal van maximaal 100.000 euro terwijl REAAL voor deze doelgroep een ongunstige premie aanbiedt. REAAL kunnen op hun beurt weer voordeliger zijn voor verzekerden tussen de 50 en 65 jaar met een looptijd van 10 jaar en een verzekerd kapitaal tussen de 50.000 en 200.000 euro.

In onze vergelijking worden de premies van alle overlijdensrisicoverzekeraars berekend op jouw situatie en daardoor weet je zeker dat je de goedkoopste overlijdensrisicoverzekeraar direct krijgt te zien.

Bespaar door de overlijdensrisicoverzekering altijd te vergelijken

Bonustip: profiteer van een lage, eenmalige vergoeding voor het afsluiten van je overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je meestal via een tussenpersoon af. Geencentteveel.nl is naast vergelijker ook tussenpersoon. Als je een ORV via ons afsluit, dan profiteer van je van een lage, eenmalige vergoeding van 99 euro. Wij zijn daarmee de goedkoopste aanbieder online en offline.

Tip 5: Sluit een overlijdensrisicoverzekering met bewuste keuzes af

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kom je ongetwijfeld onbekende of onduidelijke termen tegen. Hierdoor is het moeilijk om een optimale keuze voor de juiste ORV te maken. De volgende punten moeten helpen bij het kiezen van een verzekering die goed bij jouw situatie aansluit.

Kies je voor een gelijkblijvende of dalende uitkering?

Je hebt de keuze uit een gelijkblijvende of dalende uitkering. Bij een gelijkblijvende uitkering blijft het verzekerd kapitaal gelijk. Deze variant is duurder dan de dalende uitkering. Bij een dalende uitkering daalt het verzekerd kapitaal jaarlijks met een vast bedrag. Hierdoor betaal je ook minder premie voor een overlijdensrisicoverzekering.

Weet je bijvoorbeeld dat het risico over een aantal jaar minder is omdat bijvoorbeeld je hypotheek deels is afbetaald, dan is een overlijdensrisicoverzekering met dalende uitkering een forse besparing op de te betalen premie.

Bij een dalende uitkering betaal je de overlijdensrisicoverzekering meestal eerder af

Kies je voor een dalende uitkering, dan betaal je bij sommige verzekeraars de ORV eerder af. Meestal betaal je het 5 jaar eerder dan de totale looptijd af. Kies je bijvoorbeeld voor een overlijdensrisicoverzekering van 30 jaar, dan heb je de ORV na 25 jaar afbetaald.

Verzeker niet meer dan nodig is

Het klinkt logisch, maar toch hebben wij zo nu en dan klanten die ‘voor de zekerheid’ een hoger kapitaal verzekeren dan daadwerkelijk nodig is. De hoogte van het kapitaal is een grote invloedsfactor voor de premie van een overlijdensrisicoverzekering en daarom is het onnodig om extra te gaan verzekeren.

Ken jij nog iemand die kan besparen op een overlijdensrisicoverzekering?

Like, deel dit artikel of tag je familie, vrienden en kennissen op Facebook waarvan jij denkt dat ook zij kunnen besparen op een bestaande of nieuwe overlijdensrisicoverzekering.