Waarom je een werkloosheidsverzekering nodig hebt (inclusief stappenplan om deze goedkoop af te sluiten)

20 april 2017, Gepubliceerd door .
Van inkomen verzekerd bij werkloosheid met een werkloosheidsverzekering

Laat ik met een vraag beginnen:
Heb jij al aan vervangend inkomen gedacht indien je werkloos of arbeidsongeschikt raakt?.

Als dat niet het geval is of je hebt er wel aan gedacht maar nog niets voor geregeld, lees dan verder over waarom het van onmiskenbaar belang is dat je vervangend inkomen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid regelt en hoe dat je dat moet aanpakken.

Je hebt als particulier in Nederland geen wettelijke verplichting om je tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Echter is het wel mogelijk, namelijk met de werkloosheidsverzekering.

Wat is een werkloosheidsverzekering?

De werkloosheidsverzekering, ook wel woonlastenverzekering genoemd, is een verzekering die je van inkomen voorziet om je vaste lasten te kunnen betalen als je onverhoopt werkloos of arbeidsongeschikt raakt.

Je kunt een werkloosheidsverzekering alleen afsluiten als je in het bezit bent van een koopwoning. Je verzekert er namelijk je hypotheeklasten mee. Lees bij ‘Wat zijn vaste lasten bij een werkloosheidsverzekering’ wat je met een werkloosheidsverzekering precies kunt verzekeren.

Altijd je hypotheek kunnen betalen met een werkloosheidsverzekering

Hopelijk is het duidelijk geworden dat een werkloosheidsverzekering onmisbaar is als je in het bezit van een koopwoning met hypotheek bent. Je garandeert jezelf (en eventueel je gezin) ervan dat je niet genoodzaakt bent om je huis te moeten verkopen in geval van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Een opgebouwd spaarpotje of inkomsten uit andere bronnen kunnen worden gebruikt voor de overige vaste lasten zoals boodschappen, gas, water, elektriciteit en noem het maar op.

Wat wordt er onder vaste lasten bij een werkloosheidsverzekering verstaan?

Je kunt een werkloosheidsverzekering niet voor al je vaste (en variabele) maandelijkse lasten afsluiten. Onder vaste lasten wordt verstaan:

 • Hypotheek (rente en aflossing);
 • Hypotheek gerelateerde spaarverzekering of inleg;
 • Servicekosten;
 • Energiekosten (niet bij alle verzekeraars gedekt);
 • Premie levensverzekering (niet bij alle verzekeraars gedekt).

Stappenplan: Wat kost een werkloosheidsverzekering? En een werkloosheidsverzekering afsluiten

Stappenplan voor het afsluiten van de meest goedkope en beste werkloosheidsverzekering
Ben je al overtuigd dat je eigenlijk niet zonder een werkloosheidsverzekering kunt? Pak er dan een bak koffie of kop thee bij en neem de volgende stappen om te berekenen wat een werkloosheidsverzekering kost en hoe je deze kunt afsluiten:

 • Ga naar werkloosheidsverzekering op Geencentteveel.nl;
 • Begin met het berekenen van de premie door het invullen van een aantal gegevens;
 • Bij het resultaat vergelijk je de verschillende verzekeraars op premie en polisvoorwaarden;
 • Kies de werkloosheidsverzekering die het beste aan je wensen voldoet en vraag een offerte aan;
 • Je krijgt de offerte per direct naar je inbox gestuurd. Als bijlage bij de offerte zijn alle aanvraagdocumenten gekoppeld;
 • Vul de aanvraagdocumenten in en stuur deze naar Geencentteveel.nl retour;
 • Wij dienen je aanvraag in en de verzekeraar gaat aan de slag om je polis in orde te maken.

Nog een aantal tips voor de meest goedkope en beste werkloosheidsverzekering

Verzekeren is al duur genoeg. En soms overvalt mij de gedachte dat ik me wel tegen alles kan gaan verzekeren, toch vind ik dat een werkloosheidsverzekering als huizenbezitter een vereiste is. Om ervoor te zorgen dat je geen overbodige kosten aan een werkloosheidsverzekering kwijt bent, geef ik je een aantal tips.

 • Controleer goed wat je werkelijke hypotheeklasten zijn. Voorkom dat je een te hoog bedrag verzekerd;
 • Ga na of je het risico van passende arbeid voor jouw beroep kunt hebben. Deze optie is goedkoper dan beroepsarbeidsongeschiktheid;
 • Heb je de eerste 2 jaar van arbeidsongeschiktheid voldoende aan de uitkering van je werkgever? Kies dan voor een langere wachttijd;
 • Sluit je werkloosheidsverzekering via Geencentteveel.nl af om er zeker van te zijn dat je geen overbodige extra eenmalige kosten voor het afsluiten van een werkloosheidsverzekering betaalt.

Ook ik heb een werkloosheidsverzekering afgesloten

Natuurlijk heb ik zelf ook een werkloosheidsverzekering (woonlastenverzekering) via Geencentteveel.nl afgesloten. Na de premie en voorwaarden te hebben vergeleken, was mijn keuze op Callas gevallen. Ik betaal ongeveer 18 euro per maand voor mijn werkloosheidsverzekering.

Gelukkig is meer dan de helft van de premie gereserveerd voor dekking in geval van arbeidsongeschiktheid. Dit deel kan ik jaarlijks aan de Belastingdienst via de Inkomstenbelasting terugvragen. Let er bij deze keuze wel op dat een eventuele uitkering wel belast wordt.

Werkloosheid in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 statistisch weergegeven

Statistieken werkloosheid in Nederland q1 2017
In februari 2017 waren er 473 duizend werklozen in Nederland volgens het CBS. Het betekende een daling van het totaal aantal werklozen ten opzichte van de maanden ervoor maar het blijft toch een significant aantal.

Het UWV telde eind februari 416 duizend WW-uitkeringen, dat betekent dat er meer dan 55.000 werklozen geen uitkering van het UWV ontvangt en dus op een andere manier aan inkomsten moet komen. Hopelijk hebben zij, net zoals de werklozen met uitkering, onder andere aan een werkloosheidsverzekering gedacht.

De grotere groep werklozen zijn de 45-plussers van ons land. Deze groep begint ook minder snel bij een nieuwe werkgever. In de meeste gevallen is je hypotheek rond je 50ste levensjaar nog niet afbetaald. Kortom, een werkloosheidsverzekering is zeker niet leeftijdsgebonden. Ook op latere leeftijd kan deze verzekering van grote meerwaarde zijn.

Ben je een zzp-er of zelfstandige en op zoek naar een werkloosheidsverzekering?

Ik mag een grote groep van hard werkende Nederlanders zeker niet vergeten, dat zijn natuurlijk de zzp-ers en andere zelfstandige ondernemers! Een werkloosheidsverzekering is er doorgaans alleen voor de werknemer.

Toch kunnen zzp-ers en zelfstandige ondernemers zich ook tegen arbeidsongeschiktheid en de daardoor ontstane werkloosheid verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers. Het grote voordeel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat je meer dan je hypotheeklasten kunt verzekeren. Je hebt dus meer keuzevrijheid.

En vind je het afsluiten van een werkloosheidsverzekering het overwegen waard?

Overweeg je het afsluiten van een werkloosheidsverzekering al?
Het antwoord op mijn vraag aan het begin van dit artikel mag duidelijk zijn en hopelijk heeft dit artikel geholpen bij het begrijpen van het belang van een werkloosheidsverzekering.

Een paar laatste vragen van mij en dan houd ik op. Heeft dit artikel je aangezet om je te verdiepen in het verzekeren van eventuele werkloosheid? Zo niet, waarom is een werkloosheidsverzekering niet voor jou?