Je dreigt werkloos te raken: 3 tips om een inkomensgat op te vangen

30 november 2015, Gepubliceerd door .
3 tips om een inkomensgat op te vangen bij werkloosheid

Het hedendaagse nieuws stroomt ervan over. Grote detailhandelsketens zoals de DA, MacIntosh (het moederbedrijf achter onder andere Scapino en Dolcis) en de V&D dreigen om te vallen. Volgens eigen zeggen doordat de kerstomzet sterk blijkt tegen te vallen en zij niet in staat zijn om deze klap op te vangen. Experts geven echter aan dat deze ketens niet bij machte zijn geweest om hun winkelformule te vernieuwen en daardoor zijn voorbij gestreefd door innovatieve concurrenten.

Baanonzekerheid voor een groot aantal werknemers

De genoemde ketens bestaan al een hele tijd, de opgebouwde naamsbekendheid is landelijk en zij hebben een groot werknemersbestand. De werknemers leven in onzekerheid omdat hun baan op de tocht staat. De vraag rest of iedere werknemer financieel in staat is om een verlies van zijn of haar baan op te vangen.

Meestal krijg je als vertrekkende werknemer een ontslagvergoeding mee. Dit geeft vaak al voldoende middelen om het hoofd voor korte termijn boven water te houden. Tenzij je werkgever, zoals bij de V&D het geval is, niet in staat is om de afspraken over je ontslagvergoeding na te komen.

Hoe je het ook wendt of keert. Je gaat op je inkomen achteruit bij het verlies van je baan.

3 tips om een inkomensgat op te vangen

Mocht je als werknemer in de onfortuinlijke situatie van baanverlies terecht komen, dan heb je gelukkig een aantal mogelijkheden om een inkomensgat zelf op te vangen of te verkleinen.

1. Het aanvragen van een WW-uitkering bij het UWV
Als het je niet op tijd lukt om een nieuwe baan te vinden, dan kan je bij het UWV een WW-uitkering (Werkloosheidsuitkering) aanvragen. Een voorwaarde is dat je dan wel 26 weken, van de 36 weken voordat je werkloos wordt, heb gewerkt. Als je bijvoorbeeld na lang zoeken pas net in loondienst bent bij een bedrijf dat failliet dreigt te gaan, dan is deze oplossing niet voor jou en word je geforceerd om iets anders te bedenken.

2. Inkomsten verhogen en uitgaven verlagen
Je inkomsten verhogen bij het verlies van je baan? Dat klinkt gek. Toch bestaan er mogelijkheden om je inkomsten te verhogen. Op de website van Nibud kan je checken of je recht hebt op toeslagen of subsidies. Denk hierbij aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Je ziet via deze website bij welke instantie je een eventuele aanvraag kunt doen en je kunt de tegemoetkomingen meestal direct online aanvragen.

Om je uitgaven te verlagen kijk je eerst naar de meest voor de hand liggende oplossingen. Je hoeft niet alles wat je nodig hebt ook daadwerkelijk te kopen. Denk na over een plan en ga ook na of je op de huidige vaste kosten kunt verlagen zoals het doen van boodschappen in dure supermarkten of het oversluiten van bepaalde verzekeringen. Wellicht kan je op je autoverzekering of op je overlijdensrisicoverzekering wel besparen. Deze verzekeringen lopen vaak al voor een langere periode en in de tussentijd zijn verzekeraars sterk met hun premies gedaald.

3. Het afsluiten van een woonlastenverzekering
De woonlastenverzekering is een verzekering dat een voorafgesproken bedrag periodiek uitkeert als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Met deze uitkering betaal je je vaste lasten zoals de hypotheek of energiekosten af.

Een voorwaarde om werkloosheid bij de woonlastenverzekering te verzekeren is dat je minstens 16 uur per week werkzaam bent. Kortom, dit is een preventieve oplossing om het inkomensgat bij eventuele werkloosheid te verkleinen.

De woonlastenverzekering vergelijk je vrijblijvend op Geencentteveel.nl. Je hebt direct een overzicht van de aanbiedende verzekeraars en de premies en voorwaarden die bij hun woonlastenverzekeringen horen.

Je baan verliezen kan je hele leven overhoop gooien

Zeker als je kostwinner of alleenstaand bent, is het verliezen van je baan desastreus voor het leven waar je aan gewend bent. Hopelijk geven de bovenstaande tips handvatten of in ieder geval reden tot nadenken over je huidige inkomenssituatie. Wees daarom verstandig en kies er preventief voor om je uitgaven te verlagen of een woonlastenverzekering af te sluiten.