Wat moet je weten als de schade aan je scooter door een schade expert wordt getaxeerd
Je bent met je scooter betrokken bij een aanrijding. Dat is heel vervelend! Tot overmaat van ramp is je scooter zodanig beschadigd dat de materiële schade aan je scooter niet is in te schatten. Je maakt gebruik van je scooterverzekering en meldt je schade bij je verzekeraar. De verzekeraar laat de schade door een onafhankelijke schade-expert vaststellen. Dit doet de verzekeraar meestal als de geschatte schade aan je scooter boven de € 400,- is.
In dit artikel lees je alles over hoe het gaat als de schade aan je scooter door een onafhankelijke schade-expert wordt vastgesteld.
Welke acties moet je ondernemen als de schade aan je scooter door een schade-expert wordt vastgesteld?
Het opnemen van de schade aan je scooter door een schade-expert wordt expertise genoemd. In de meeste gevallen wordt de expertise bij een dealer gedaan. Je moet er dan voor zorgen dat je scooter op de afgesproken tijd bij de dealer staat. Het is hierbij niet nodig dat je zelf aanwezig bent bij de expertise. Als je dat wel graag wilt, is dat natuurlijk mogelijk.
Als je ook materiële schade aan bijvoorbeeld je helm en kleding hebt, dan geef je de beschadigde spullen aan de dealer zodat de schade-expert de dagwaarde van deze spullen in zijn rapport kan meenemen. Hierbij is het, indien nog in je bezit, raadzaam om bonnetjes of andere bewijzen van de spullen aan de schade-expert mee te geven.
De schade-expert verklaart je scooter total loss
Als je scooter total loss wordt verklaard, dan betekent het dat de schade hoger is dan de dagwaarde van je scooter. Je scooter kan op 2 manieren door de schade-expert total loss worden verklaard, namelijk technisch of economisch total loss.
Als de schade-expert je scooter technisch total loss verklaard, dan keert de verzekeraar de dagwaarde van je scooter minus je eigen risico uit en is de schade afgehandeld.
Als de schade-expert je scooter economisch total loss verklaard, dan ben je op grond van de polisvoorwaarden van je scooterverzekering verplicht om afstand te doen van de restanten van je scooter. De restanten worden door de schade-expert aan een opkoper verkocht en de opkoper zal het bedrag van de restanten aan je betalen. De verzekeraar keert het schadebedrag onder aftrek van je eigen risico en de restwaarde aan je uit.
De opkoper geeft je een vrijwaringsbewijs. Met het vrijwaringsbewijs kan je aantonen dat de scooter niet meer in jouw bezit is. Je stuurt je tussenpersoon of verzekeraar een kopie van het vrijwaringsbewijs zodat je scooterverzekering kan worden beëindigd. Als je een nieuwe scooter koopt, dan moet je ook weer een nieuwe scooterverzekering afsluiten.
De schade aan je scooter wordt door een dealer afgehandeld. Houdt rekening met deze 3 punten
1. De dealer rekent in de meeste gevallen kosten voor het taxatierapport. Deze kosten kunnen op uurbasis of als percentage van het schadebedrag worden berekend. Het kan geen kwaad om te informeren hoe de dealer deze kosten berekend.
2. Als de schade aan je scooter wordt hersteld, dan moet je rekening houden dat je de factuur van schadeherstel direct moet betalen als je je scooter ophaalt. Indien je hier bezwaar tegen hebt, dan geef je de verzekeraar met een akte van sessie de opdracht om het herstelbedrag direct over te maken aan je dealer. Je moet hiervoor tijdig actie ondernemen.
3. Controleer de polisvoorwaarden van je scooterverzekering op een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat bij schade altijd in mindering op de schade uitkering wordt gebracht.
Als de aanrijding jouw schuld is, dan krijg je alleen met een WA+Volledig Casco dekking de schade aan je eigen scooter vergoed
Als de aanrijding jouw schuld is, dan krijg je alleen uitgekeerd als je scooter is verzekerd met de dekking WA+Volledig Casco. Een WA of WA+Beperkt Casco dekking vergoed in dit geval alleen de schade van de tegenpartij.
Een scooterverzekering met WA+Volledig Casco dekking vergelijk je op onze website.
Als de schuld van de aanrijding niet bij jou ligt, dan vergoed de verzekering van de tegenpartij de schade aan jouw scooter.
Lees ook meer over:
- hoe je in 4 stappen een aanrijding met je scooter aan de verzekeraar doorgeeft
- hoe je in 3 stappen de diefstal van je scooter aan de verzekeraar doorgeeft