Is je scooter gestolen? In 3 stappen geef je de diefstal van je scooter aan

7 januari 2016, Gepubliceerd door .
Scooter gestolen? Wat je moet doen

Je scooter of bromfiets is gestolen. Dat is heel vervelend! Gelukkig heb je een goede scooterverzekering met diefstaldekking afgesloten. Nu is het nog zaak dat je zo snel mogelijk de diefstal van je scooter bij de verzekeraar meldt. Wij van Geencentteveel.nl worden dagelijks geconfronteerd met diefstal van scooters en vragen over wat te doen bij diefstal. Daarom helpen wij je door in 3 heldere stappen uit te leggen hoe jij de diefstal van je scooter aangeeft.

In deze 3 stappen geef je de diefstal van je scooter aan

1. Doe aangifte van diefstal bij de politie. Dit kun je online op de website van de politie doen. Controleer of het kenteken wordt geschorst ten gevolge van diefstal. Dit kan je het beste doen door contact met het RDW op te nemen.

2. Je moet de diefstal zo snel mogelijk bij je tussenpersoon of verzekeraar melden als je een scooterverzekering met dekking tegen diefstal hebt afgesloten. Bij ons doe je dat door het algemene schadeformulier volledig in te vullen en via je persoonlijke dossier aan ons toe te sturen.

3. Je kunt je scooterverzekering schorsen of opzeggen door een kopie van de aangifte naar je tussenpersoon of verzekeraar te sturen. Ook dit doe je bij ons via je persoonlijke dossier.

De meeste verzekeraars hanteren een wachttermijn van 30 dagen en keren daarna uit. Het komt vaak voor dat je scooter in deze wachttermijn weer wordt teruggevonden.

Je scooter wordt weer teruggevonden

Gelukkig! Je scooter wordt weer teruggevonden. Hopelijk zonder schade. Je moet de volgende stappen ondernemen als je scooter zonder schade wordt teruggevonden:

1. Controleer of het kenteken van je scooter weer is aangemeld bij de RDW (Rijksdienst voor de wegverkeer). Voer je kenteken op de website van de RDW in en controleer de data.

2. Activeer je scooterverzekering weer via je tussenpersoon of sluit een nieuwe scooterverzekering bij Geencentteveel.nl af. Zo voorkom je een boete van € 330,- van de RDW omdat je verplicht bent om een scooterverzekering te hebben als je in het bezit bent van een scooter.

Je moet de volgende stappen ondernemen als je scooter met schade wordt teruggevonden:

1. Controleer of het kenteken van je scooter weer is aangemeld bij de RDW (Rijksdienst voor de wegverkeer. Voer je kenteken op de website van de RDW in en controleer de data.

2. Afhankelijk van de schade schors je het kenteken bij de RDW of activeer je je scooterverzekering weer via je tussenpersoon.

3. Als de scooter ook is verzekerd tegen diefstal is de diefstalschade bekend bij de verzekeraar, zij zullen de omvang van de schade door een expert laten vaststellen.

4. Na vaststelling van de schade ontvang je bericht van uitkering.

5. Als je scooter weer rijvaardig is, meld je het kenteken weer aan bij de RDW en zorg je dat je weer verzekerd bent door je scooterverzekering te activeren of een nieuwe scooterverzekering bij Geencentteveel.nl af te sluiten. Zo voorkom je een boete van € 330,- van de RDW omdat je verplicht bent om een scooterverzekering te hebben als je in het bezit bent van een scooter.

Maak het voor dieven zo moeilijk mogelijk om je scooter te stelen

Diefstal van je scooter is niet geheel te voorkomen maar je kunt het dieven wel zo moeilijk mogelijk maken door je scooter op slot te zetten en te vergrendelen aan een vast object. Je voorkomt op deze manier dat dieven je scooter gemakkelijk kunnen optillen en in een busje inladen. Ook is het verstandig om een ART goedgekeurd kettingslot te gebruiken. Verzekeraars stellen deze sloten als voorwaarde als je een scooterverzekering met diefstaldekking wilt afsluiten.

Je scooter is gestolen, maar je hebt een scooterverzekering zonder diefstaldekking

Je krijgt geen uitkering als je scooter is gestolen, maar je scooter alleen verzekerd is met een WA-dekking. Toch moet je ook in dit geval de verzekeraar zo snel mogelijk informeren van de diefstal. Je doet dit door een proces verbaal van aangifte bij de politie naar je tussenpersoon of verzekeraar te sturen.

Je kunt meestal online aangifte bij de politie doen. Je ontvangt het proces verbaal binnen 5 werkdagen per email. Om de kans op het terugvinden van je scooter te vergroten, meld je de diefstal ook direct aan bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Zij zetten je melding direct in het opsporingssysteem van de politie.

Je polis wordt beëindigd zodra je melding van diefstal bij de verzekeraar is geregistreerd. Als je scooter weer wordt teruggevonden, dan moet je scooter weer zo snel mogelijk worden verzekerd of bij de RDW worden geschorst.

Verzeker je scooter met diefstaldekking

Dekking voor diefstal van je scooter of je bromfiets is standaard niet meeverzekerd bij een WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid) van een scooterverzekering. Je moet deze dekking apart meeverzekeren. Bij ons kan je kiezen om je scooter alleen voor diefstal te verzekeren (WA+Diefstal) of ook voor aanrijding (WA+Diefstal en aanrijding).

Statistisch worden jaarlijks 2% van alle scooters en bromfietsen in Nederland gestolen. Daarom raden wij je aan aan om je minstens voor diefstal te verzekeren.

Lees ook meer over:


Tags : ,

Gecategoriseerd in :


7 reacties

 • Dany Caus says:

  Ik heb mijn scooter aan iemand meegegeven voor reparatie, maar deze persoon brengt mijn scooter niet terug, aangifte diefstal ?

  • Nick Brendel says:

   Beste Dany,

   Dat is erg vervelend om te lezen! Het is inderdaad verstandig om aangifte van deze onrechtmatige daad te doen als de persoon in kwestie je scooter niet teruggeeft.

   Succes en hartelijke groet,
   Nick

 • Julia says:

  Ik snap sowieso niet waarom mensen dat doen! Mijn scooter is gisteren gestolen en ik had dus geen verzekering.

 • Jolein says:

  Mijn scooter was gestolen ..5 jaar geleden . Verzekering opgezegd ..aangifte gedaan. Nu is mijn scooter kapot terug gevonden(niet meer rijdbaar). En verwacht de politie dat ik hem ophaal. Omdat ik eigenaar ben ? Maar hij is gestolen en vernield dus. Hoe werkt dit? Kunt ut mik meer vertellen

 • Freddy says:

  Ik heb mijn scooter verkocht maar ik krijg geen vrijwaringsbewijs. Wat kan ik het beste nu doen ?
  Ik weet de persoon te wonen.
  Ik heb de persoon al diverse keren gebeld maar hiojn neemt niet op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.