Scooters gaan in Amsterdam de rijbaan op. Heeft dit nog invloed op de scooterverzekering?

11 april 2019, Gepubliceerd door .
Symbool op verkeersbord voor snorfiets of scooter op de rijbaan in Amsterdam

Het is een primeur. Op veler verzoek gaan scooters, bromfietsen en snorfietsen rijden op een rijbaan in Amsterdam. Daarmee is Amsterdam de eerste stad waarbij deze maatregel wordt doorgevoerd.

Door het ontstaan van deze nieuwe situatie zijn er ook een aantal zaken waarbij scooterrijders rekening mee moeten gaan houden inzake hun scooterverzekering.

Waarom moeten scooters van de fietspaden af?

De gemeente Amsterdam heeft geconstateerd dat het aantal ongelukken tussen fietsers en scooters te hoog ligt binnen Amsterdam. Deze onveilige situatie wordt onder andere gecreƫrd door de drukte en het verschil in snelheid.

Door het verbieden van scooters rijdend op het fietspad hoopt Amsterdam het aantal ongelukken te reduceren.

Let goed op het bovenstaande symbool op verkeersborden zodat je precies weet waar je op de rijbaan moet rijden.

Is het verbod voor scooters in heel Amsterdam geldig?

Nee, dat is niet het geval. Het verbod is vooral geldig in de gebieden rond de ring van de A10 van Amsterdam met specifieke uitzonderingen hier en daar.

Rijd je in minder drukke gebieden in Amsterdam zoals de buitenwijken? Dan mag je gewoon weer op het fietspad rijden.

Ga voor de zekerheid goed na waar je wel en niet op het fietspad mag rijden door deze kaart te checken.

Kaart van snorfiets of scooter naar rijbaan in Amsterdam

Scooter op de rijbaan? Een helm op is nu ook verplicht

Omdat je met je scooter de rijbaan op moet, is het nu verplicht om met een helm op te rijden. Natuurlijk om je eigen veiligheid te verhogen.

Je hebt vrije keuze bij het kopen van een helm zolang deze voldoet aan het ECE-keurmerk. Ga daarom bij de dealer of fabrikant na of dit keurmerk op jouw helm zit. Een fietshelm voldoet dus vaak niet aan deze kwaliteitseis.

Ook is het verstandig om na te gaan of je helm goed past en niet los op je hoofd zit om zodoende gevaarlijke situaties tijdens het rijden te voorkomen.

Check deze map om te zien waar je op je scooter verplicht in Amsterdam met een helm op mag rijden.

Niet iedereen is het eens met de snorfiets naar de rijbaan

Bij elke nieuwe maatregel ontstaat er altijd wel een tegengeluid vanuit de samenleving. Dit verbod op scooters op de rijbaan is hier geen uitzondering op.

Check het volgende filmpje voor een demonstratie op de Dam tegen de nieuwe Amsterdamse maatregel.

Hoe zit het dan met je scooterverzekering?

Door deze nieuwe situatie moet je als scooterrijder met een aantal extra zaken rekening houden met betrekking tot je scooterverzekering. Deze hebben vooral te maken met uitsluitingen in geval van het veroorzaken van schade en het uitkeren door de verzekeraar.

Schade door het rijden op een fietspad waar het verboden is

Voordat het verbod op het rijden op specifieke fietspaden in Amsterdam was doorgevoerd, had je gewoon dekking met je scooterverzekering bij het rijden op fietspaden waar dit toegestaan was.

Rijd je alsnog op fietspaden waar het tegenwoordig verboden is en je veroorzaakt schade? Dan zal je verzekeraar niet uitkeren. Ook al was je er niet van bewust dat je er niet meer mocht rijden. Let dus extra goed op waar je in Amsterdam met je snorfiets of scooter rijdt.

Schade door het rijden zonder helm

Het is natuurlijk al een groter risico als je op je snorfiets of scooter zonder helm rijdt. Bij een ongeluk kan een helm hoofdletsel verminderen of zelfs voorkomen.

Nu het verplicht is om op de rijbaan met een helm op te rijden en je doet dat niet, dan zal schade aan jezelf (indien je all-risks verzekerd bent) niet worden uitgekeerd. Daarnaast loop je ook de kans op een hoge boete indien de politie je zonder helm op de rijbaan ziet rijden.

Verzekeren van je scooter is in Nederland verplicht

Het is Nederland hoe dan ook verplicht om je minstens met een WA-dekking te verzekeren bij het bezit van een snorfiets, scooter, bromfiets of brommer.

Het is altijd verstandig om te vergelijken zodat je een goed overzicht van de premie en polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars krijgt.

Je bromfiets verzekeren of brommer verzekeren is via Geencentteveel.nl mogelijk.