Alles over letselschade en het gebruik van je scooterverzekering

2 februari 2016, Gepubliceerd door .
Letselschade scooterverzekering of bromfietsverzekering

Als eigenaar van een scooter ben je weggebruiker. Je loopt als weggebruiker een verhoogd risico om bij een ongeluk betrokken te raken. Naast materiële schade bestaat er ook de kans dat jij, je passagier of de tegenpartij het slachtoffer van letselschade wordt. Een situatie waar niemand aan moet denken.
Er is sprake van letselschade als je fysiek aantoonbare letsel hebt opgelopen dat ontstaan is bij het ongeluk met je scooter. Hierbij kun je denken aan een enkele kneuzing, botbreuken of hoofdletsel.

Letselschade en de scooterverzekering

Als er bij een ongeluk met de scooter sprake is van letselschade bij een slachtoffer, dan is de schuldige partij aansprakelijk voor de vergoeding van de opgelopen schade. In dit geval speelt de scooterverzekering een belangrijke rol. Je bent verplicht om een scooterverzekering af te sluiten zodat je gedekt bent als je de schuldige bent van materiële schade of letselschade en je moet opdraaien voor de financiële gevolgen van de schade.

Schakel de verhaalservice van je scooterverzekering in om letselschade te verhalen

Bij het afsluiten van je scooterverzekering heb je de mogelijkheid om je dekking aan te vullen met een verhaalservice (ook wel verhaalrechtsbijstand). Met een verhaalservice ben je verzekerd voor het verhalen van letselschade door het toedoen van een ongeluk. Je verzekeraar of een samenwerkende partij neemt de verantwoordelijkheid op zich om de letselschade te verhalen op de tegenpartij. Zo heb je een zorg minder als je het slachtoffer bent van een ongeluk met je scooter.

Ik heb geen verhaalservice bij mijn scooterverzekering afgesloten, maar ik heb wel een rechtsbijstandverzekering met de module verkeer

Als je geen verhaalservice als aanvullende dekking op je scooterverzekering hebt afgesloten, dan is het handig om te controleren of je een rechtsbijstandverzekering met de module ‘verkeer’ hebt afgesloten. Als het verhalen van de schade een rompslomp blijkt te zijn, dan schakel je jouw rechtsbijstandverzekeraar in om de schade te verhalen.

Ik heb geen verhaalservice bij mijn scooterverzekering of een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Wat nu?

Je hebt wettelijk recht op deskundige rechtshulp als je met je scooter betrokken raakt bij een ongeluk en er is sprake van materiële of letselschade. Bij letselschade raden wij je aan om contact op te nemen met het Stichting steunpunt letselschade of met Korevaarvandijk.nl. Deze partijen zijn gespecialiseerd op dit vakgebied. Je moet er wel rekening mee houden dat de kosten van het verhalen van de letselschade op rekening van de aansprakelijke partij komen.

Vergeet niet aan deze 3 punten te denken als er sprake is van letselschade

  1. Indien mogelijk, moet je zo spoedig mogelijk je huisarts of een specialist bezoeken. Je huisarts of specialist stelt vast of het letsel door het ongeluk is veroorzaakt. Naast directe behandeling van het letsel, sluit je uit dat het letsel rechtmatig niet kan worden ontkend.
  2. Bouw zorgvuldig een (online) dossier op. Als de afwikkeling van je letselschade een langer proces wordt, dan is het belangrijk om je administratie van de schade op orde te hebben. Zo kan je gemakkelijk bepaalde stukken of kosten aantonen als de situatie er naar vraagt.
  3. Je denkt er op het moment van het ongeluk waarschijnlijk niet aan, maar probeer de contactgegevens van eventuele getuigen vast te leggen. Deze getuigen kan je in een later stadium gebruiken als het verhalen van de schade tot een procedure komt.

Een scooterverzekering met verhaalservice vergelijken en afsluiten

Op onze website kan je de scooterverzekering vergelijken en afsluiten. Kies voor verhaalservice als aanvullende dekking en je bent verzekerd voor hulp bij het verhalen van materiële en letselschade.

Lees ook wat je moet doen als je met je scooter betrokken bent bij een aanrijding en als een schade-expert moet worden ingeschakeld.

Ben jij wel eens bij een ongeluk met letselschade betrokken geweest? Hoe heb jij deze situatie destijds afgehandeld?