Welk doel heeft je overlijdensrisicoverzekering?
Je hebt een overlijdensrisicoverzekering nodig. In de meeste gevallen is het geen verzekering dat je willekeurig gaat vergelijken en vervolgens gaat afsluiten, meestal heeft het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering met een specifiek doel te maken.
Het doel om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is dan ook in de meeste gevallen om een geldberag voor je nabestaanden achter te laten of voor het afsluiten van een hypotheek (met NHG garantie). Toch is het mogelijk om voor andere specifieke doelen een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zoals voor alimentatie, zakelijke doeleinden of een kredietlening.
Ten eerste een korte uitleg over wat een overlijdensrisicoverzekering (afgekort: ORV en ook wel levensverzekering genoemd) werkelijk is.
Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden van de verzekerde(n) een van tevoren afgesproken bedrag uit aan de nabestaande(n) van de verzekerde(n) of aan een pandhouder in het geval van een hypotheek. De hoogte van dit bedrag, ook wel het verzekerd bedrag genoemd, en de looptijd van de verzekering mag je zelf bepalen.
Het primaire doel van een overlijdensrisicoverzekering is om er zeker van te zijn dat je nabestaande(n) niet zonder onvoorziene schulden komen te zitten of dat de hypotheek kan worden afgelost indien de verzekerde(n) komt te overlijden.
- Hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering
- Nabestaanden en een overlijdensrisicoverzekering
- Alimentatie en een overlijdensrisicoverzekering
- Zakelijk en een overlijdensrisicoverzekering
- Lening of krediet en een overlijdensrisicoverzekering
Doel 1: Hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je hypotheek is in de meeste gevallen verplicht of op zijn zachtst gezegd verstandig om te doen.
Een hypotheek sluit je meestal voor een langere periode af. In deze periode kan er altijd iets met je (en/of je partner) gebeuren zoals het onverhoopt komen te overlijden. Bij deze onverhoopte situatie blijft je koopwoning met een restschuld op de hypotheek achter en komt deze schuld op het bordje van de nabestaanden te liggen.
Omdat je een overlijdensrisicoverzekering hiervoor hebt afgesloten, zal de verzekeraar een bedrag uitkeren zodat het openstaande bedrag van je hypotheek door je nabestaanden kan worden afgelost.
NHG als garantie op de hypotheek
In een aantal gevallen sluit je een hypotheek met NHG-garantie af. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en biedt, zoals de naamd het al zegt, een garantie dat je een verantwoorde en betaalbare hypotheek afsluit. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.
Een voorwaarde van NHG op je hypotheek is dat je een overlijdensrisicoverzekering bij een verzekeraar afsluit. Dit moet je doen als onderdeel van het verantwoord afsluiten van een hypotheek.
Meer informatie over de overlijdensrisicoverzekering en je hypotheek lezen? Bekijk dan ook de volgende pagina over de overlijdensrisicoverzekering en hypotheek.
Doel 2: Nabestaanden en een overlijdensrisicoverzekering
Een veelgebruikt doel om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is om je nabestaande(n) niet met een onverwachtse (hoge) geldschuld achter te laten indien je onverhoopt komt te overlijden. Je nabestaande(n) krijgen een voor afgesproken bedrag uitgekeerd om bepaalde schulden, zoals vaste lasten of het afbetalen van abonnementen, te kunnen betalen. Of zelfs misschien een geldbedrag om de levensstandaard te kunnen handhaven.
Je kunt de hoogte van het verzekerd bedrag van een overlijdensrisicoverzekering voor nabestaande(n) zelf bepalen. Natuurlijk dien je er wel rekening mee te houden dat de premie stijgt en dat de keuring van een verzekeraar strenger wordt indien je een hoger bedrag wenst te verzekeren.
Doel 3: Alimentatie en een overlijdensrisicoverzekering
Het kan ieder koppel met kinderen overkomen, de liefde is voorbij en er wordt door eenieder besloten om hem of haar eigen weg te gaan. Een echtscheiding is het gevolg waarbij de financiële klap voor één of beide ouders heftig kan zijn. De meestverdienende ouder wordt dan vaak verplicht om alimentatie te betalen aan de andere ouder voor het onderhouden van de kinder(en). Echter ontstaat er een groot probleem als de meestverdienende ouder onverhoopt komt te overlijden.
Om ervoor te zorgen dat de overgebleven ouder niet in nog zwaarder weer komt te verkeren doordat de alimentatie wegvalt, kan alimentatie ook het doel van het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn. Zo wordt voorkomen dat de overgebleven ouder niet in financiële problemen raakt. Mocht je verstrengeld raken in een echtscheiding, denk dan ook aan een overlijdensrisicoverzekering om de alimentatie veilig te stellen.
Houdt rekening met erfbelasting
Om geen erfbelasting te hoeven betalen, moet bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering de alimentatiebetalende partner als verzekerde op de polis staan vermeld. Degene die de premie betaalt is de partner die de alimentatie ontvangt, in de meeste gevallen de moeder.
Doel 4: Zakelijk en een overlijdensrisicoverzekering
Ben je een zzp-er of zelfstandige ondernemer? Dan is het aan te raden om erover na te denken wat er met je onderneming gebeurt indien je onverhoopt komt te overlijden. Nemen je nabestaande(n) je bedrijf over of houdt deze op te bestaan? Als je nabestaande(n) het bedrijf erven, dan is het niet wenselijk dat zij direct ook met hoge kosten voor bijvoorbeeld openstaande schulden komen te zitten.
Om dit te voorkomen is het mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering met een zakelijk doeleind af te sluiten.
Er overkomt je iets waardoor je arbeidsongeschikt raakt
Ook is het mogelijk dat je als zelfstandige ondernemer iets overkomt waarbij je arbeidsongeschikt raakt en je daardoor (deels) niet meer in je zelfstandige onderneming kunt werken. Voor deze situatie heb je weinig aan een overlijdensrisicoverzekering en daarom bestaat er de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers.
Met een overlijdensrisicoverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering weet je zeker dat je verantwoordelijk bezig bent als zelfstandig ondernemer, voor jezelf maar vooral ook voor de personen die dicht bij je staan.
Ook bestaat er een particuliere verzekering waarbij je in ieder geval je woonlasten kunt verzekeren. Het heet dan ook een woonlastenverzekering. Het grote verschil met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat je alleen je woonlasten met een woonlastenverzekering kunt verzekeren. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je de vrije keuze in wat je verzekert.
Doel 5: Lening of krediet en een overlijdensrisicoverzekering
Bij een lening of krediet heb je voor een korte termijnbesteding een groter som geld nodig. De bedoeling is dat je deze som geld over een bepaalde periode aflost bij de kredietverstrekker. Maar wat gebeurt er als je onverwachts komt te overlijden? Dan valt de verantwoordelijkheid voor het aflossen van lening of krediet op je nabestaanden. Dit risico dek je door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Persoonlijke lening
Welke overlijdensrisicoverzekering het beste bij je persoonlijke lening of doorlopend krediet past, verschilt per situatie. Bij een persoonlijke lening past een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering het beste omdat je de lening periodiek (vaak maandelijks) aflost aan de geldverstrekker. Het totale leenbedrag wordt op deze manier periodiek lager en zodoende bespaart het om het verzekerd bedrag van je overlijdensrisicoverzekering eveneens periodiek te laten zakken door voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering te kiezen.
Doorlopend krediet
Als je een doorlopend krediet als een variant van een persoonlijke lening aangaat en je lost deze maandelijks af, dan volstaat in deze situatie een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering zodat je zeker weet dat je niet teveel premie voor de overlijdensrisicoverzekering betaalt.
Sluit je echter een doorlopend krediet af zodat je altijd extra geld tot je beschikking hebt, dan is het verstandig om een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je aflossingsbedrag blijft gelijk waardoor het belangrijk is dat het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering ook gelijk blijft.
Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en afsluiten
Hopelijk heeft het bovenstaande artikel inzicht gegeven over de doelen waarvoor je een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten.
Weet jij het doel van je overlijdensrisicoverzekering al? Ga dan snel naar Geencentteveel.nl om meerdere overlijdensrisicoverzekering te vergelijken op premie en polisvoorwaarden. Je kunt de overlijdensrisicoverzekering direct online afsluiten of eerst een offerte aanvragen. Je sluit de overlijdensrisicoverzekering tegen de laagste eenmalige vergoeding online af.
Lees ook
- Samen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Doe je dat op 1 of op 2 polissen?
- Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?