Wat kost een motorverzekering?

21 februari 2018, Gepubliceerd door .
Kosten van een motorverzekering

Ben je net in het bezit van een nieuwe of tweedehandse motor? Dan ben je wettelijk verplicht om een motorverzekering af te sluiten. Echter kunnen de kosten voor een motorverzekering nogal verschillen omdat elke situatie anders is. Zo worden de kosten voor een motorverzekering beïnvloed door je woonplaats, soort motor, de dekking en nog een aantal andere factoren.

Om alle kosten inzichtelijk te maken, lees je in dit artikel meer over alle factoren die de kosten van een motorverzekering beïnvloeden. Verderop zie je ook een aantal premievoorbeelden om de opbouw van de kosten overzichtelijk maakt.

Op een aantal van deze factoren, zoals je leeftijd of woonplaats, heb je geen invloed maar met andere factoren kan je het zo goedkoop of duur maken als je wilt. De dekking van je motorverzekering is een factor dat de premie grotendeels beïnvloed, als je een nieuwere motor heb dan is het raadzaam om deze ook uitgebreid te dekken. Heb je een mooie tweedehandse, oudere motor gekocht? Dan volstaat een minder uitgebreide en goedkopere dekking. In dit artikel verdiepen we ons op de opbouw van de kosten van een motorverzekering.

Inhoud artikel

 1. Factoren kosten motorverzekering
 2. Kosten WA motorverzekering
 3. Kosten WA + Diefstal motorverzekering
 4. Kosten WA + All Risk motorverzekering
 5. Overzicht kosten motorverzekering

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een motorverzekering?

De kosten van een motorverzekering worden door de volgende factoren beïnvloed:

 • Je leeftijd;
 • Je woonplaats (postcode);
 • Soort en type motor en bouwjaar van de motor;
 • De dekking van je motorverzekering;
 • Het aantal opgebouwde schadevrije jaren;
 • Aanvullende verzekeringen;

Leeftijd
Je leeftijd van is bepalend voor de premie van een motorverzekering. De kosten van een motorverzekering voor een onervaren motorrijder zijn hoger dan de kosten van een ervaren motorrijder met een oudere leeftijd. Dat wil niet zeggen dat mensen met een oudere leeftijd altijd ervaring met het rijden van een motor hebben, maar verzekeraars gaan er wel enigszins van uit en nemen leeftijd zodanig mee als een factor voor de premiebepaling. Zeker als je een motorrijder en jonger dan 23 jaar bent, is de premie voor een motorverzekering relatief hoog.

Woonplaats
Op basis van je postcode bepaalt de verzekeraar waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in de stad? Dan zijn de kosten voor een motorverzekering hoger dan wanneer je in een rustige omgeving woont. Ook in dit geval acht de verzekeraar het risico van het gebruik van je motor in de stad hoger dan in een rustige omgeving.

Soort en type motor en bouwjaar van de motor
De kosten voor het soort motor is ook een factor. Het verzekeren van een nieuwe motor is over hdatet algemeen kostbaarder dan het verzekeren van een tweedehandse, oudere motor. Dit is mede afhankelijk van de bouwjaar van het voertuig.

Waarde van je motor
De waarde van je motor, ook wel cataloguswaarde of nieuwwaarde genoemd, wordt onder andere bepaald door het soort motor en de bijbehorende bouwjaar. De cataloguswaarde is het bedrag dat je motor waard was toen deze nieuw uit af-fabriek kwam. Met deze waarde wordt de premie voor een motorverzekering bepaald. Logischerwijs stijgt de premie van een motorverzekering als de cataloguswaarde van je motor hoger is.

Waarde van extra accessoires en slot
De totale waarde van je motor kan worden verhoogd als je de motor voorziet van extra accessoires. Samen met het slot heb je de mogelijkheid om deze objecten mee te verzekeren. Besluit je dit te doen, dan stijgt de totale waarde van je motor en dat heeft ook weer invloed op de totale kosten van je motorverzekering.

Schadevrije jaren
Een aantal verzekeraars geven een korting als je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een schadevrije jaar toegekend. Dit is alleen van toepassing als je al eerder een motorverzekering hebt gehad.

Met een royementsverklaring bewijs je hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Een royementsverklaring wordt eenmalig door de verzekeraar van je vorige motorverzekering verstrekt. Je nieuwe motorverzekeraar kan zo direct zien hoeveel korting je krijgt op basis van je schadevrije jaren.

Dekking motorverzekering
De dekking van een motorverzekering is in 3 opties te onderverdelen:

 • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid). Deze dekking is verplicht voor motorbezitters;
 • WA + Diefstal (ook wel WA + Beperkt Casco);
 • WA + All Risk (ook wel WA + Diefstal en aanrijding).

De dekkingen zijn opties omdat je als klant zelf kunt kiezen met welke dekking jij je motor verzekerd. Hoe beter de dekking, des te hoger de premie voor een motorverzekering zal zijn. Dit is het beste aan te tonen met behulp van een aantal voorbeelden.

Besparen op een motorverzekering

Wat kost een WA motorverzekering?

De kosten voor een WA motorverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Zodra je in het bezit bent van een motor, dan ben je in Nederland verplicht om je in ieder geval met WA te verzekeren. Zo draag je ervoor zorg dat onverhoopte schade aan een tegenpartij wordt vergoed door je verzekeraar.

Dekking WA (Wettelijke aansprakelijkheid) WA (Wettelijke aansprakelijkheid)
Merk/type Aprilia All-Road 1200 Caponord ABS Honda Sport CBR 600F 25KW
Bouwjaar 2014 2005
Cataloguswaarde motor 14.990 euro 9.990 euro-
Je leeftijd 28 53
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 0 12
Verzekeraar Unigarant Klaverblad
Premie WA 10,27 per maand * 2,71 per maand (met exclusieve korting bij Geencentteveel.nl) *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je motorverzekering bij Geencentteveel.nl.

Wat kost een WA + Diefstal motorverzekering?

De kosten van een WA + Diefstal motorverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Over het algemeen is het verstandig om een dekking tegen diefstal te kiezen als je een nieuwe motor hebt en/of als je in een gebied woont waar voertuigen gemiddeld vaker worden gestolen.

500000

Dekking WA + Diefstal WA + Diefstal
Merk/type Aprilia All-Road 1200 Caponord ABS Honda Sport CBR 600F 25KW
Bouwjaar 2014 2005
Cataloguswaarde motor 14.990 euro 9.990 euro-
Je leeftijd 28 53
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 0 12
Verzekeraar Unigarant Delta Lloyd
Premie WA + Diefstal 23,74 per maand * 7,13 per maand *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je motorverzekering bij Geencentteveel.nl.

Wat kost een WA + All Risk motorverzekering?

De kosten van een WA + All Risk motorverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Wil je ook de schade aan je eigen motor vergoed krijgen? Dan vult een WA + All Risk dekking deze wens in. Deze dekking is zeker het overwegen waard als je een (splinter)nieuwe motor hebt gekocht en/of als je weinig ervaring op het rijden van een motor hebt.

Dekking WA + All Risk WA + All Risk
Merk/type Aprilia All-Road 1200 Caponord ABS Honda Sport CBR 600F 25KW
Bouwjaar 2014 2005
Cataloguswaarde motor 14.990 euro 9.990 euro-
Je leeftijd 28 53
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 0 12
Verzekeraar Unigarant Europeesche
Premie WA + All Risk 119,60 per maand * 24,20 per maand *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je motorverzekering bij Geencentteveel.nl.

Winterdekking
Je kunt ervoor kiezen om de motorverzekering in de winterperiode stop te zetten. Het voordeel is dat je minder premie betaalt, maar in deze periode is de motor ook niet verzekerd. De winterstopdekking begint meestal op 1 december en eindigt altijd op 1 maart van het daaropvolgende jaar.

Aanvullende verzekeringen
Je kunt de dekking van je motorverzekering uitbreiden met zogeheten aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen bieden een specifieke dekking welke niet door de standaard dekkingen van een motorverzekering wordt gedekt. Je kunt bij aanvullende verzekeringen kiezen uit een:

De kosten van je motorverzekering worden door het meeverzekeren van deze aanvullende verzekeringen vanzelfsprekend hoger, maar vaak is het de moeite waard om deze extra kosten op de koop toe te nemen.

Heb je echter al een rechtsbijstandverzekering mét verkeersdekking? Dan is het niet nodig om een rechtsbijstandverzekering als aanvullende verzekering op je motorverzekering mee te verzekeren omdat je in dat geval dubbel verzekerd bent.

De kosten van een motorverzekering in één overzicht

Door het vergelijken van een verzekering krijg je het productaanbod van nagenoeg alle aanbieders in één handig overzicht te zien. Alle kosten van de verzekeraar en eventueel een tussenpersoon staan transparant weergegeven. Op Geencentteveel.nl zie je na het vergelijken de kosten van een motorverzekering van meerdere verzekeraars in één overzicht weergegeven. Zo weet je zeker dat er geen goedkoper of beter alternatief voor het verzekeren van je motor online wordt aangeboden.

Andere verzekeringen voor voertuigen vergelijken bij Geencentteveel.nl

Ook andere verzekeringen voor voertuigen, zoals je auto, je bromfiets of je scooter, vergelijk je bij Geencentteveel.nl. Tevens krijg je een exclusieve korting op de premie van deze verzekeringen zodat je goed kunt besparen. Op deze manier loont het ook om over te stappen van verzekering.

Vergelijk de volgende voertuigverzekeringen bij Geencentteveel.nl:

Hopelijk heeft dit artikel je enige inzicht gegeven over hoe de kosten en premie van een motorverzekering door een verzekeraar zijn opgebouwd. En natuurlijk komt er ook een stukje winstoogmerk en schadecijfers (de ene verzekeraar heeft meer schades te verwerken dan een andere verzekeraar) bij kijken.

Veel rijplezier gewenst!