Op je hypotheek met NHG-garantie besparen? Dat doe je door je hypotheek over te sluiten

24 februari 2016, Gepubliceerd door .
Hypotheek oversluiten naar hypotheek met NHG-garantie en besparen

Consumenten laten in de meeste gevallen veel geld liggen door niet naar de mogelijkheden te kijken om hun dure hypotheek over te sluiten naar een hypotheek tegen een veel lagere rente. Dat vinden wij zonde en daarom raden wij aan om je hypotheek eens vrijblijvend te laten inventariseren door een hypotheekspecialist.

Historisch lage hypotheekrente. Hoe zit dat nou?

De hypotheekrentes zijn door de jaren heen sterk gedaald. Mijn ouders hebben vroeger nog een huis gekocht met een hypotheekrente van boven de 10%. Tegenwoordig zijn de rentes gelukkig niet meer zo hoog.

De gemiddelde hypotheekrente voor een rentevaste periode van 5 jaar ligt om en nabij de 5%. Voor een rentevaste periode van 10 jaar ligt deze gemiddelde rond de 2,3%. Dat de hypotheekrentes nu historisch laag zijn wilt natuurlijk niet zeggen dat het dalen van de rentes een trend is. Over 10 jaar ziet het er wellicht weer heel anders uit. Ook dit speelt mee om eens naar je huidige hypotheek te kijken.

Afijn. Een nieuwe hypotheek met NHG-garantie

Als je nog geen hypotheek met NHG-garantie hebt, dan kan je in de meeste gevallen gemakkelijk oversluiten. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Er worden een aantal voorwaarden gesteld aan een nieuwe hypotheek met NHG-garantie:

  1. Je moet er rekening mee houden dat je opnieuw NHG-premie moet betalen over je nieuwe hypotheek;
  2. Een kleine verbouwing is vereist. Dit kan bijvoorbeeld al het vervangen van je douchekraan zijn;
  3. Je moet voldoen aan de nieuwe NHG-voorwaarden.

Het maximum hypotheekbedrag voor een NHG-garantie is €245.000,- (sinds 1 juli 2015). Is je hypotheek groter dan dit bedrag, dan is het niet mogelijk om een hypotheek met NHG-garantie af te sluiten.

Wat houdt de NHG-garantie precies in?

De NHG-garantie op je hypotheek biedt zekerheid dat je hypotheek wordt terugbetaalt als je noodgedwongen je huis moet verkopen, bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding (restschuldvergoeding). Door de NHG-garantie krijgt krijgt de hypotheekverstrekker meer zekerheid op de verstrekte hypotheek en kan er dus een lagere rente worden aangeboden.

Een hypotheek met NHG-garantie kost 1% van de hoofdsom (NHG-premie) van je hypotheek.

Waarom een hypotheek oversluiten met NHG-garantie?

Als je al een hypotheek met NHG hebt, dan is het meestal slim om de NHG-garantie mee te nemen naar de nieuwe hypotheek. Je profiteert dan van een lagere rente en je hebt meer zekerheid bij risico van overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en relatiebreuk.

Informeer en vergelijk je hypotheek bij Geencentteveel.nl. We bieden al een hypotheek voor 10 jaar vast met NHG tegen een rente van 2,00% en een hypotheek voor 20 jaar vast met NHG tegen een rente van 2,63% aan.

Hoelang staat jouw hypotheek nog vast? En denk je te kunnen profiteren van de huidige hypotheekrentes? Laat het ons in een antwoord op dit artikel weten.