Een elektrische fiets bij Media Markt kopen, niets aan de hand toch?

11 april 2016, Gepubliceerd door .
Media Markt verkoopt de elektrische fiets

Sinds kort is de Media Markt begonnen met een pilot om elektrische fietsen, ook wel e-bikes, via een aantal van hun filialen te verkopen.

Je zou op het eerste gezicht denken dat het een onschuldige activiteit is, maar toch heeft het in de handel van elektrische fietsen veel stof doen opwaaien. Een aantal grote elektrische fietsfabrikanten zijn het oneens met de verkoop van elektrische fietsen via dit kanaal.

Een elektrische fiets koop je niet bij de Media Markt, of wel?

De markt, zowel retailers als fabrikanten, vinden dat elektrische fietsen niet zonder meer moeten worden verkocht. Het zijn producten waarbij specialistische kennis, advies en nazorg bij hoort. Media Markt verwerpt deze kritieken door aan te geven dat zij bezig zijn om specialisten op gebied van elektrische fietsen en e-bikes aan te nemen.

Ook zou Media Markt meer verstand dan een fietsenhandelaar van een elektrische fiets hebben omdat een elektrische fiets voor 70 procent uit elektronica bestaat. De overige 30 procent wordt ondervangen door het aannemen van specialistisch personeel.

Fietsfabrikanten zoals Gazelle, Batavus, Giant en Sparta verkopen hun elektrische fietsen bewust via dealers met vakkennis omdat zij getraind zijn om deze producten te verkopen. Deze A-merken zullen dan ook hun elektrische fietsen (voorlopig) niet via de Media Markt afzetten.

De fabrikanten waarschuwen dealers zelfs dat het doorverkopen van fietsen aan de Media Markt zal leiden tot ontbinding van het distributiecontract. Giant heeft bijvoorbeeld al een contract met een dealer opgezegd die zonder toestemming fietsen doorverkocht aan Media Markt.

Toch laat Media Markt zich door deze geluiden niet ontmoedigen, zelfs niet als de grote fietsmerken bij hun standpunt blijven. Als de doelstellingen van hun pilot worden behaald, dan is Media Markt van plan om binnen afzienbare tijd in alle vestigingen de elektrische fiets te verkopen.

Wat er anders aan een elektrische fiets in vergelijking met een gewone fiets is

De naam zegt het al, een elektrische fiets is een fiets dat elektrisch aangedreven wordt. In dit geval met een elektromotor. De fietser kan ervoor kiezen om met spierkracht bij te trappen of om de elektromotor geheel zelfstandig zijn werk te laten doen.

Een fiets dat spierkracht specifiek combineert met elektrisch fietsen, heet een fiets met hulpmotor. Zonder zelf te trappen zal een fiets met hulpmotor niet vooruit komen.

De elektrische fiets is in het kort gezegd een fiets met een gashendel. Met deze hendel wordt een elektrische motor aangestuurd. Naarmate er meer gas gegeven wordt zal de fiets harder gaan rijden. Toch is de E-bike nog steeds een fiets. De bestuurder kan dus ook zelf fietsen zonder de motor aan te spreken.

Je elektrische fiets verzekeren

Eigenaren van een elektrische fiets of e-bike hebben de mogelijkheid om hun fiets te verzekeren tegen diefstal en/of schade. In tegenstelling tot een autoverzekering of een bromfietsverzekering is een elektrische fietsverzekering niet verplicht, ondanks dat je een deelnemer van het wegverkeer bent.

Via Geencentteveel.nl kunnen eigenaren de elektrische fietsverzekering vergelijken en afsluiten. Je vergelijkt de elektrische fietsverzekering op premie en polisvoorwaarden en je kiest zelf of je de fiets tegen diefstal of ook tegen schade verzekerd.