Wat kost een autoverzekering?

23 maart 2017, Gepubliceerd door .
Wat kost een autoverzekering? Een overzicht van alle kosten

Leuk! Je hebt een nieuwe auto gekocht. Natuurlijk wil je dan zo snel mogelijk de weg op, maar eerst moet er een autoverzekering worden afgesloten. Wat kost een autoverzekering eigenlijk? En waar is de premie op gebaseerd?

De kosten voor een autoverzekering verschillen sterk. Dat komt doordat deze kosten van vele factoren afhankelijk zijn. Naast de persoonlijke eigenschappen van de bestuurder van de auto, zoals je leeftijd en woonplaats, moet er ook aan kosten van een verzekeraar en tussenpersoon worden gedacht. In dit artikel verdiepen we ons op de opbouw van wat een autoverzekering kost.

 1. Factoren premie autoverzekering
 2. Kosten WA Autoverzekering
 3. Kosten WA + Diefstal Autoverzekering
 4. Kosten WA + All Risk Autoverzekering
 5. Autoverzekering en de belasting
 6. Jonge bestuurder en Autoverzekering

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een autoverzekering

De kosten van een autoverzekering worden door de volgende factoren beïnvloed:

 • Je leeftijd;
 • Je woonplaats (postcode);
 • Soort auto en bouwjaar;
 • Aantal kilometers per jaar;
 • De dekking van je autoverzekering;
 • Het aantal opgebouwde schadevrije jaren;
 • Aanvullende verzekeringen;
 • Waarde van je auto.

Je leeftijd

De kosten van een autoverzekering voor een 18-jarige, 19-jarige of 20-jarige zijn veel hoger dan de kosten van een autoverzekering voor iemand van middelbare leeftijd. Dat komt doordat verzekeraars het risico van een 18-jarige, 19-jarige of 20-ja1280rige bestuurder hoger inschatten dan het risico van een oudere bestuurder. De motivatie van de verzekeraars voor deze insteek heeft te maken met rijervaring en gevoel van verantwoordelijkheid alsmede statistische uitkomsten met betrekking tot risico’s

Je woonplaats

Verzekeraars kijken naar je woonplaats (specifiek naar je postcode) om het risico in te schatten. Woon je in een gebied waarbij verzekeraars vinden dat er een hoger risico voor schade aan of met je auto is, dan rekenen zij dat door in hun premies. Je kunt hierbij denken aan het wonen in een stad waarbij de kans op ongelukken of beschadiging aan je auto gemiddeld hoger ligt dan in een rustig woongebied.
Postcode is een beinvloedende factor op de premie van je autoverzekering

Soort auto en bouwjaar

Zonder oneerbiedig te zijn, het is logisch dat schade aan een splinternieuwe Audi kostbaarder is dan schade aan een Suzuki uit 2005. De bouwjaar van je auto en soort auto zijn van grote invloed op de hoogte van de premies van autoverzekeraars. Verzekeraars bepalen met behulp van je kenteken wat voor soort auto je hebt en uit welk bouwjaar deze komt. Door het invoeren van je kenteken berekent onze vergelijker automatisch de juiste premies die horen bij jouw auto.

Aantal kilometers per jaar

Autoverzekeraars willen weten hoeveel je gemiddeld jaarlijks op de weg rijdt, daarom vragen zij naar een schatting van het aantal autokilometers per jaar. Maak je meer kilometers, dan zal dat gevolgen hebben voor de premie. Probeer het aantal geschatte autokilometers per jaar bij het vergelijken van de autoverzekering zo accuraat mogelijk in te schatten om in de toekomst onverwachte verrassingen te voorkomen.

Schadevrije jaren

Een aantal verzekeraars geven een korting als je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een schadevrije jaar toegekend. Dit is alleen van toepassing als je al eerder een autoverzekering hebt gehad. Een verzekeraar maakt bij het berekenen van de korting van een bonus/malus-ladder.

Met een royementsverklaring bewijs je hoeveel schadevrije jaren je al hebt opgebouwd. De royementsverklaring krijg je bij het opzeggen van je oude autoverzekering.

Dekking autoverzekering

De dekking van een autoverzekering is in 3 dekkingsvarianten te onderverdelen:

 • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid). Deze dekking is verplicht voor autobezitters;
 • WA + Diefstal (ook wel WA + Beperkt Casco);
 • WA + All Risk (ook wel WA + Diefstal en aanrijding).

De dekkingsvarianten kies je zelf. Hoe beter de dekking, des te hoger de premie voor je autoverzekering zal zijn. Dit is het beste aan te tonen met behulp van een aantal voorbeelden.

Wat een WA autoverzekering kost in één overzicht

Een voorbeeld van de kosten van een WA autoverzekering staat in het onderstaande tabel weergegeven. Bij het bezit van een auto ben je in Nederland verplicht om je auto WA te verzekeren. Zoals eerder besproken wordt de premie voor een WA autoverzekering door een aantal factoren beïnvloed. Het onderstaande tabel biedt een gemakkelijk overzicht van de kosten voor een WA autoverzekering.

Merk en type Volkswagen LUPO 1.4 55kw Ford Fiesta 3DR
Dekking WA WA
Bouwjaar 2003 1999
Waarde auto NVT NVT-
Leeftijd 31 jaar 57 jaar
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 0 jaar 15 jaar
Verzekeraar ASR Generali
Premie WA 37,84 per maand *
113,51 per kwartaal *
227,03 per half jaar *
454,05 per jaar *
16,61 per maand *
49,85 per kwartaal *
99,70 per half jaar *
199,42 per jaar *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je autoverzekering bij Geencentteveel.nl.

Wat een WA + Diefstal autoverzekering (ook wel WA + Beperkt Casco) kost in één overzicht

De kosten van een WA + Diefstal autoverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Over het algemeen is het verstandig om een dekking tegen diefstal te kiezen als je een nieuwe auto hebt en/of als je in een gebied woont waar auto’s gemiddeld vaker worden gestolen.

Merk en type Volkswagen LUPO 1.4 55kw Ford Fiesta 3DR
Dekking WA + Diefstal WA + Diefstal
Bouwjaar 2003 1999
Waarde auto NVT NVT-
Leeftijd 31 jaar 57 jaar
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 0 jaar 15 jaar
Verzekeraar Generali Delta lloyd
Premie WA + Diefstal 46,20 per maand *
164,56 per kwartaal *
329,15 per half jaar *
658,27 per jaar *
16,61 per maand *
37,60 per kwartaal *
207,54 per half jaar *
388,05 per jaar *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je autoverzekering bij Geencentteveel.nl.

Wat een WA + All Risk autoverzekering (ook wel WA + Volledig Casco) kost in één overzicht

De kosten van een WA + All Risk autoverzekering staan in het onderstaande voorbeeld weergegeven. Wil je ook de schade aan je eigen auto ook vergoed krijgen? Dan vult een WA + All Risk dekking deze wens in. Deze dekking is zeker het overwegen waard als je een (splinter)nieuwe auto hebt gekocht en/of als je weinig ervaring met het rijden van een auto hebt.

Merk en type Volkswagen LUPO 1.4 55kw Ford Fiesta 3DR
Dekking WA + All Risk WA + All Risk
Bouwjaar 2003 1999
Waarde auto NVT NVT-
Leeftijd 31 jaar 57 jaar
Postcode 1058EA 3711AZ
Schadevrije jaren 0 jaar 15 jaar
Verzekeraar LONDON ASR/td>
Premie WA + All Risk 51,15 per maand *
227,10 per kwartaal *
445,55 per half jaar *
865,15 per jaar *
17,69 per maand *
53,07 per kwartaal *
106,17 per half jaar *
212,32 per jaar *

* Dit is een indicatieve premie. De premies zijn inclusief assurantiebelasting en een exclusieve korting op je autoverzekering bij Geencentteveel.nl.

Het is dus moeilijk te zeggen wat een autoverzekering ongeveer kost

Het is van te voren moeilijk te zeggen wat een autoverzekering ongeveer gaat kosten. Zoals je hierboven leest, is de premie van een autoverzekering dat van vele factoren afhankelijk. Je kunt wel stellen dat de kosten van je autoverzekering ongeveer gelijk zijn ongeacht de premiebetaaltermijn.

Aanvullende dekkingen voor je autoverzekering

Je hebt de mogelijkheid om je autoverzekering te verzekeren met aanvullende dekkingen. Op deze manier word je autoverzekering completer in dekking. De aanvullende dekkingen voor je autoverzekering zijn de ongevallen inzittendenverzekering en rechtsbijstand (verhaalservice).

Heb je al een aparte rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking op een motorvoertuig afgesloten? Dan is het niet nodig om je autoverzekering aan te vullen met verhaalservice. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.

Je autoverzekering en de belasting

Als eigenaar van een auto en bij het afsluiten van een autoverzekering krijg je met 2 soorten belastingen te doen. Als eigenaar van een auto ben je verplicht om wegenbelasting te betalen en bij het afsluiten van een autoverzekering betaal je assurantiebelasting over de premie.
Wegenbelasting en assurantiebelasting als kosten voor je autoverzekering

Wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) en je auto

De wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd) is een bijdrage die je aan de belasting betaalt voor het in bezit hebben van een motorrijtuig, een auto in dit geval. U betaalt echter geen wegenbelasting als u in het bezit bent van een auto zonder CO2-uitstoot, zoals een elektrische auto.

Op de website van de Belastingdienst reken je direct uit hoeveel wegenbelasting je voor je auto moet betalen. Voor het berekenen van deze belasting moet je onder andere weten hoeveel je auto ongeveer weegt.

Assurantiebelasting en je autoverzekering

De assurantiebelasting, ook wel BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) genoemd, is een belasting die je altijd over de premie van je autoverzekering betaalt. De overheid heft deze belasting over bijna alle goederen en diensten, waaronder dus ook verzekeringen. Over verzekeringen zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering of zorgverzekering betaal je geen assurantiebelasting.

De verzekeraar verwerkt de assurantiebelasting meestal in de premie en draagt deze vervolgens aan de Belastingdienst af. Vanaf 1 januari 2013 is de assurantiebelasting 21% over de netto premie van een autoverzekering.

Jonge bestuurder? De kosten van een autoverzekering vallen hoger uit

De kosten van een autoverzekering voor een 18-jarige, 19-jarige- 20-jarige, 21-jarige of 22-jarige bestuurder van een auto zijn vaak hoger dan als je een ervaren of oudere bestuurder bent.
Jonge bestuurders betalen meer premie voor een autoverzekering
Verzekeraars schatten het gemiddelde risico voor een jonge bestuurder hoger in en rekenen daarom een opslag op de premie voor deze doelgroep. Deze opslag zit automatisch in de premie van je autoverzekering verwerkt. Het omslagpunt zit vaak op 23-jarige leeftijd, dan stabiliseert de premie voor een autoverzekering.

Kosten van de autoverzekering in het kort en tips om te besparen

Zoals je hebt kunnen lezen is de premie van een autoverzekering van een groot aantal factoren afhankelijk. Factoren zoals je leeftijd, woonplaats en het soort auto beïnvloeden de premie, maar ook de dekking en aanvullende verzekering hebben hun eigen invloed. Je betaalt ook een stukje belasting en de verzekeraar en/of tussenpersoon rekenen een marge op de premie. Dit alles maakt een auto een relatief duur bezit en wij beseffen dat alle autokosten zwaar op de maandlasten kunnen drukken.

Bekijk daarom ook onze tips om te besparen op je autoverzekering, met een stappenplan zodat je zeker weet dat je de beste online deal voor je autoverzekering krijgt.


Tags : , , ,

Gecategoriseerd in :


1 reactie

 • Kiki Wals says:

  Kort geleden heb ik een auto gekocht en ik wil een goede autoverzekering afsluiten. Ik had geen idee dat de kosten van een autoverzekering door mijn leeftijd en woonplaats kunnen worden beïnvloed! Nu ben ik op zoek naar een goede service en hopelijk zal ik een goede deal afsluiten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.