Internetoplichting of internetfraude bemoeilijken? 4 handige tips

22 november 2016, Gepubliceerd door .
Internetfraude of internetoplichting moeilijker maken

Inhoud artikel

  1. Online surfen
  2. Gebruik van je e-mail
  3. Identiteitsfraude
  4. Gebruik van je social media

Internetoplichting of internetfraude is een relevanter onderwerp dan ooit tevoren. Tegenwoordig doen en regelen we alles online via het internet, zoals het zoeken van allerlei informatie, het regelen van onze bankzaken, het in contact blijven met familie, vrienden en werkrelaties en ook het delen van persoonlijke informatie met iedereen die het maar zien of horen wilt. Het is ook niet gek want de technische mogelijkheden maken het ons alleen maar gemakkelijker en gemakkelijker. Door onze smartphone zijn we constant online, zelfs als je het mobiele apparaat niet actief gebruikt.

Je staat er niet graag bij stil, maar ook voor elk individu met malafide beweegredenen wordt het steeds gemakkelijker om jouw persoonlijke gegevens te gebruiken voor frauduleuze doeleinden of de boel op te lichten. Een beetje behendige cybercrimineel kan dit ook nog eens vrij anoniem doen en het zo uitvoeren dat jij het niet zal doorhebben tot het kwaad reeds is geschied.

Helaas zullen kwaadwillige cybercriminelen altijd wel toegang tot bepaalde, persoonlijke gegevens kunnen krijgen, maar het is jouw verantwoordelijkheid om het hen zo moeilijk mogelijk te maken. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor zoals het afschermen van persoonlijke gegevens op sociale media zodat deze alleen te zien zijn voor mensen waarvan je de identiteit weet zoals je vrienden op Facebook.

4 handige tips om internetoplichting of internetfraude te bemoeilijken

Een bekende wijsheid zegt dat voorkomen beter is dan genezen, maar zoals eerder gezegd krijgt een gemotiveerde hacker toch wel toegang tot je persoonlijke gegevens als diegene deze per se moet hebben. Net zoals een inbreker vaak toch wel in je huis komt als hij er per se iets van jou moet hebben. Toch maak je het onder andere met deze tips voor de cybercrimineel moeilijker om aan jouw online gegevens of informatie te komen. Een bijkomend voordeel is dat de cybercrimineel wellicht de minder goed beveiligde gegevens van je buurman of buurvrouw zal proberen te hacken als al jouw gegevens online goed beveiligd zijn.

Tip 1: Het bemoeilijken van internetoplichting of internetfraude tijdens het surfen online

We zijn direct online aan het surfen zodra we een internetbrowser, zoals Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome op onze PC, tablet of smartphone opstarten en er natuurlijk verbinding met internet is. Er zijn een aantal maatregelen om je online surfgedrag te beschermen tegen internetoplichting of internetfraude.

Let op de ‘s’ in HTTPS
Het bezoeken van een website gaat altijd hand in hand met een unieke link of URL (Uniform Resource Locator) en deze link is met een vaste structuur opgebouwd. De link begint meestal met HTTP (HyperText Transfer Protocol) of HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure), zoals het Engelse woord al aangeeft staat de ‘s’ in HTTPS voor veiligheid. Deze letter garandeert een veilige uitwisseling van gegevens op de website die je aan het bezoeken bent. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden.

Geef bij het surfen online dus extra aandacht aan de link. Is het een ‘HTTP’ of ‘HTTPS’ link?

Internetoplichting of internetfraude: Check voor de 's' in https

Klik nooit zomaar op een link en let op de naam van de link
Bepaalde, vaak onbekende, websites worden vaak voorzien van een heleboel verschillende links. Een doel is om de bezoeker te verwarren en ervoor te zorgen dat de bezoeker op een verkeerde link naar een website met malafide bedoelingen klikt. Na het landen op een verkeerde website, kan een internetoplichter al toegang krijgen tot bepaalde gegevens. Een vuistregel hierbij is; als je de link niet vertrouwd, klik er dan ook niet op. Dat klinkt logisch, maar door onze vluchtige surfgedrag komt het meer dan eens voor dat men op een website met slechte bedoelingen komt.

Kijk ook goed naar hoe een link is gespeld. Kom je bijvoorbeeld een link genaamd ‘www.gencenttevel.nl’ in plaats van ‘www.geencentteveel.nl’ tegen, dan kan je ervan op aan dat deze link kwade bedoelingen heeft. Een handig trucje is, als je op de PC aan het surfen bent, om met je muis op een link te gaan staan en linksonder in je beeldscherm te kijken. Op deze plek staat de naam van de link getoond en zo kan je zien naar wat voor een pagina de link doorverwijst.

Internetoplichting of internetfraude: Check de naam van de link op je pc

Houdt software up-to-date
Internetoplichters of internetfraudeurs kunnen op elk moment van de dag nieuwe virussen, spyware of malware maken of gebruiken. De ontwikkelaars van je besturingssysteem zoals Windows en je virusscanner zijn daarom genoodzaakt om hun software ook constant bij te werken. Nadat zij hun software bijgewerkt hebben, bieden zij je de mogelijkheid aan om deze software ook op je PC, tablet of smartphone bij te werken. Meestal gebeurt het bijwerken van de software automatisch maar soms is het nodig om dit handmatig te doen.

Ga bij je besturingssysteem, firewall en/of virusscanner daarom na of deze geheel up-to-date is om zo internetoplichting of internetfraude van je online surfgedrag te bemoeilijken.

Tip 2: Het bemoeilijken van internetoplichting of internetfraude bij het gebruik van je e-mail

E-mail is een uiterst geschikt online medium om met elkaar te communiceren. Je stuurt gratis berichten naar elkaar via de digitale snelweg. Een uitgelezen kans voor cybercriminelen om hier misbruik van te maken. Als je geen goede ‘spamfilter’ voor je e-mails gebruikt, dan zit je inbox vol met allerlei ongewenste berichten (spam) van onbekende afzenders. De meeste van deze onbekende afzenders hebben kwade intenties en proberen je op zijn minst een product of dienst te laten kopen wat niet in jouw voordeel zal zijn.

Let op de volgende punten bij het ontvangen van een e-mail van een twijfelachtige afzender.

Wie is de afzender?
Soms lijkt het een e-mail van een bekend bedrijf te zijn, bijvoorbeeld van je bank maar is het e-mailadres van de afzender verkeerd gespeld (rabobanc.nl ipv rabobank.nl). Je kunt ervan uitgaan dat deze e-mail niet door de Rabobank is gestuurd.

Is de e-mail correct en in ABN geschreven
Als je de tekst van de e-mail leest en het lijkt net alsof de tekst regelrecht door een vertaler is gehaald, dan moet dit een belletje doen rinkelen. Een vertaalde tekst is gemakkelijk te herkennen aan krom geformuleerde zinnen en woorden die in de volksmond niet of nauwelijks gebruikt worden.

Ook moet er een belletje rinkelen als de tekst vol met taal- en spelfouten zit.

Ook bij een e-mail klik je nooit zomaar op een onbekende link
Ook hierbij geldt de volgende vuistregel: ‘Links in e-mails met URL’s die je niet kent, zijn per definitie verdacht. Op die links moet je niet klikken.’

Mocht je de afzender en de e-mail niet vertrouwen, stop deze dan direct in de spamfolder of prullenbak van je e-mailsoftware. Zo voorkom je dat internetoplichters of internetfraudeurs misbruik van je gegevens kunnen maken.

Tip 3: Identiteitsfraude als internetoplichting of internetfraude bemoeilijken

Voor het kopen of het afsluiten van bepaalde verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering, is het verplicht om een kopie van het identiteitsbewijs van alle verzekerden met de aanvraag mee te sturen. Dat kan een kopie van het paspoort, Europese identiteitskaart of rijbewijs zijn.

De overheid heeft een handige app gemaakt om uw identiteit bij het aanvragen van dergelijk product te beschermen, namelijk de KopieID app. Mocht het niet lukken om deze app te gebruiken, schrijf dan diagonaal over de kopie van het legitimatiebewijs het volgende: “Uitsluitend voor … (bijvoorbeeld: aanvragen overlijdensrisicoverzekering)”.

Download de KopieID app van de Apple App Store, de Google Play Store of de Windows Phone Store.

Internetfraude of internetoplichting: Bescherm je identiteit met de Kopie ID app

Tip 4: Het bemoeilijken van internetoplichting of internetfraude bij het gebruik van je sociale media

Voor wat social media betreft bepaalt iedereen voor zichzelf welke informatie, berichten, foto’s en video’s met anderen worden gedeeld. Sommige willen hun persoonlijke informatie en beeld- en videomateriaal alleen met vrienden delen en voor een ander maakt het niet uit wie het allemaal te zien krijgt. Dit stukje is dan
ook meer gericht aan de mensen die hun social media zo privé mogelijk willen houden.

Facebook
De meest bekende social mediaplatform is Facebook. Tegenwoordig heeft bijna iedereen die je kent wel een Facebook account en gebruikt dit medium voor verschillende doeleinden. Facebook biedt uitgebreide mogelijkheden om bijna al je gegevens op dit medium te beschermen. Door naar de ‘Instellingen’ van je Facebookaccount te gaan en vervolgens naar ‘Beveiligingen’ of ‘Privacy’ te gaan, bewerk je welke informatie met wie wordt gedeeld. Hierbij kan je bij het delen van informatie meestal kiezen uit alleen delen met jezelf, alleen je vrienden of openbaar met iedereen.

Het onderdeel ‘Privacy’ biedt een aantal mogelijkheden om je Facebook account meer privé te maken, bijvoorbeeld dat zoekmachines zoals Google of BING je account niet meer indexeren. Dat betekent dat derden je account op deze zoekmachines niet meer kunnen vinden als zij op jouw naam zoeken.

Instagram
Instagram heeft de afgelopen jaren een opmars in bekendheid gemaakt en is eveneens een veelgebruikt social mediaplatform. Bij Instagram deel je een foto of een video met je volgers en/of je niet-volgers. Door je Instagram op ‘Privé-account’ te zetten, zorg je ervoor dat je elke nieuwe volger kunt accepteren of weigeren. Zo heb je de regie in eigen handen en bepaal je dus zelf wie je content op Instagram kan zien. Vertrouw je een nieuwe volgverzoek niet, weiger dan ook dat verzoek om jouw account te mogen volgen.

Andere social mediaplatformen
Wat voor Facebook en Instagram van toepassing is, is eigenlijk ook voor andere social mediaplatformen zoals Twitter, Snapchat, Youtube, Google+ etc. van toepassing. Alle platformen geven je de vrijheid om je content met iedereen of alleen met specifieke personen te delen. Vind je privacy belangrijk maar je wilt toch afbeeldingen of videos via social media delen? Bekijk dan de instellingen of opties van elke platform om de privacyinstellingen naar jouw wensen aan te passen.

Ondanks al deze maatregelen ben je toch het slachtoffer van internetfraude of internetoplichting geworden. Wat nu?

Zoals eerder gezegd kan je er nog van alles aan doen om internetfraude of internetoplichting van jouw persoonlijke gegevens te voorkomen, toch kunnen fraudeurs met slechte intenties en een dosis doorzettingsvermogen aan je online gegevens komen. Als je van mening bent dat je het slachtoffer van internetfraude bent geworden, onderneem dan de volgende stappen:

  • Bel met de politie via het nummer 0900-8844 of ga naar de website van de politie om online aangifte te doen
  • Doe je de aangifte online? Houd dan je DigiD gereed. Je DigiD heb je nodig om aangifte te doen
  • Volg de status van je online aangifte. Ook hierbij heb je je DigiD nodig om in te loggen.

Verzeker je tegen internetoplichting of internetfraude

De bovenstaande teksten hebben waarschijnlijk wel duidelijk gemaakt dat het helaas niet realistisch is om ervan uit te gaan dat alle situaties van internetfraude of internetoplichting kunnen worden voorkomen. Om deze ontwikkeling tegen te gaan en de schade enigszins te beperken, bestaat er ook de mogelijkheid om je te verzekeren tegen internetfraude of internetoplichting.

Ga naar de website van Geencentteveel.nl om direct te zien wat een internetfraude verzekering kost en waartegen je gedekt bent. Je bent met een internetfraude verzekering onder andere tegen identiteitsfraude, conflicten met webshops en het onrechtmatig gebruik van je persoonsgegevens gedekt.